A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Mintegy 8500 háztartás, azaz több mint 20 ezer ember villamosenergia-ellátását biztosítja a 9 milliárdos költséggel készült paksi naperőmű, melyet ma avattak fel ünnepélyesen.

Az ország egyik legnagyobb, 20,6 megawatt beépített kapacitású naperőműve az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. koordinálásával több mint 51 hektáros területen valósult meg Pakstól délre, az atomerőműtől néhány kilométerre.

A naperőmű 74 ezer napelemtáblájával, átlagosan évi 22,2 GWh (gigawattóra) villamos energia termelésére képes, akárcsak a szintén MVM Csoport beruházásában megvalósult, tavaly augusztusban átadott felsőzsolcai fotovoltaikus erőmű.  A 9 milliárd forintos beruházás költségeinek 65 százalékát saját forrásból, 35 százalékát az Európai Unió Környezeti és energiahatékonysági operatív programjában elnyert támogatásból finanszírozta az MVM Csoport.

Szabó Péter, Paks polgármestere elmondta, a paksi energetikai beruházás jelentős lépés a hazai megújuló villamosenergia-termelésben. Működésének köszönhetően éves szinten több mint 22 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása, ami 10 ezer személyautó átlagos éves futásteljesítménye során kibocsátott káros anyag mennyiségnek felel meg.

Kóbor György, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az MVM Csoport hét projekt keretében 110 naperőművet létesít országszerte EU-s társfinanszírozással. Ezáltal a vállalatcsoport a legnagyobb naperőművi kapacitással rendelkező energiatermelő vállalat lesz Magyarországon. (MTI)

Természetesen örülünk minden új napelemes rendszernek, de…

Egyetértünk az Energiaklub véleményével:
" A 2000 MW-os atomerőmű mellett így is csak mutatóban van a 20 MW-os naperőmű. Persze PR szempontból szép, de mi javasolnánk további napelemes beruházásokat a tervezett Paks II telephelyen is…mondjuk az egészen.
– Túlárazás problémája: 9 milliárd Ft-ba került 20,4 MW, mely alapján a rendszer 0,5 MW-ja 220 millió Ft volt. Rengeteg 0,5 MW-os egység épül ma Magyarországon. Egy ilyen beruházás átlagosan 180 millió Ft-ból megoldható. A nagyobb rendszerek fajlagos költségei pedig jóval alacsonyabbak, tehát egy 20 MW-os egység kiépíthető lett volna 9 milliárdnál legalább 30%-kal olcsóbban."

Persze a napenergia terjedésének alapvetően örülünk…


Mutyigyanús napelemes pályázatok az MFB Banknál

Mutyigyanús napelemes pályázatok az MFB Banknál

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál. “Megint egy példa arra, hogy a hatalom, amikor érzékeli, hogy nem tud érvényt szerezni a titkosítási törekvéseinek, akkor kész a szabályokat menet közben módosítani”

A G7 gazdasági portál tavaly írt egy nagyon furcsa uniós pályázatról, amelynek során a kis- és közepes vállalatok versenyezettek kis teljesítményű naperőművek építésére. Ez lényegében ingyen hitel volt, az Európai Unió biztosította a forrást, és az állami tulajdonban lévő MFB Bank volt a közvetítő, rajta keresztül lehetett pályázni. A KKV energiahitel elnevezésű pályázatot a gazdaságfejlesztési uniós fejlesztési program (GINOP) keretében, 2016 év végén hirdették meg. Bő fél év múlva, 2017 júliusában ideiglenesen be is zárták a programot, mert a beérkezett hitelkérelmek forrásigénye meghaladta a rendelkezésre álló 55,13 milliárd forintos keretösszeget. A naperőmű pályázatot a következő évben, 2018. március 9-én nyitották meg ismét, a hivatalos tájékoztatás szerint 12 milliárd forintos keretösszeg erejéig. Furcsa módon a tendert már másnap felfüggesztették, és azóta sem nyitották újra. Részletek februári cikkünkben >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek