A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A paksi atomerőművi blokkok építése ügyében a Roszatom ismertette ajánlatát, és a magyar kormány döntésére vár – jelentette ki Kirill Komarov, az orosz állami atomenergia-ipari cég vezérigazgató-helyettese. A Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója legalább öt ajánlatra számít a tenderen.

A nemzetközi üzletfejlesztésért felelős vállalati vezető elmondta: a Roszatom adott esetben beruházóként is kész részt venni a paksi atomerőmű két új blokkjának megépítésében. A magyar fejlesztési elképzelésekkel kapcsolatosan tavaly folytattak előzetes konzultációt, akkor ismertették a lehetőségeket. Jelenleg nem folynak tárgyalások, várnak a magyar kormány hivatalos állásfoglalására.
Kirill Komarov, aki a moszkvai Atomexpón magyar újságírókat tájékoztatott, kifejtette: az orosz technológia a világon a legbiztonságosabb és legmodernebb, nincs versenytársa. Ezt – mondta – az is bizonyítja, hogy Oroszországban 9, külföldön pedig 19 atomerőművi blokkot építenek, amelyek nemzetközi szintű, 3+ biztonsági kategóriába tartoznak, és emberi beavatkozás nélkül is képesek vészhelyzetben működni. Szólt arról, hogy a fukusimai atomerőmű katasztrófájának tapasztalatai az Atomenergia a világban Fukusima után egy évvel címmel a Roszatom szervezésében kezdődött háromnapos nemzetközi fórum központi témája.

Az orosz állami atomenergia-ipari vállalat vezérigazgató-helyettese azt is hangoztatta, hogy a rendelkezésükre álló atomerőművi technológia kipróbált. Arra a kérdésre, miszerint árban is versenyképes-e a Roszatom a paksi atomerőmű fejlesztése szempontjából, Kirill Komarov úgy fogalmazott: minden a megrendelő igényeitől függ. A Roszatom nem csak saját fejlesztésű technológiával rendelkezik, és készen áll akár finanszírozási lehetőségek felkutatásában is segítséget nyújtani. A vezérigazgató-helyettes államközi hitelszerződést is elképzelhetőnek tart a paksi beruházás megvalósításában. Hasonló konstrukcióban építenek atomerőművet Fehéroroszországban és Indiában, a Törökországban épülő pedig teljes tulajdonukba kerül majd. Komarov azt is hangoztatta, hogy hangsúlyos szerepet szánnak a magyar iparnak. A Ganz-Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. vállalatot említette, amely a Roszatom leányvállalatának 51 százalékos tulajdonában van. A cég a rosztovi atomerőmű hármas és négyes blokkjának szállít nagyméretű szivattyúkat az idén. Más oroszországi atomerőműveknek üzemanyag-átrakó berendezések részegységeit gyártja. Az orosz vezérigazgató-helyettes szerint a paksi atomerőművi blokkok építésében és berendezések szállításában minimálisan 30 százalékos részt kaphatnának a magyar cégek. Szeretnék, ha ez az arány nagyobb lenne, de ehhez magasabb szintű, államközi együttműködésre volna szükség.

A kormányszóvivői iroda múlt szerdai tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kormánybizottságot állít fel a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére a kormány, a bizottság további két tagja Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A közlemény szerint a kormány a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokk (blokkok) megvalósítását a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti.

A paksi atomerőmű bővítése – a vezérigazgató legalább öt ajánlatra számít a tenderen

Legalább öt ajánlatra számít az újabb energiablokkokra kiírandó versenytárgyaláson Hamvas István, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója, aki a tegnap kezdődött moszkvai Atomexpón nyilatkozott.  A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) évekkel ezelőtt létrehozta az atomerőmű bővítésével kapcsolatos Lévai-projektet. Azóta is folyik a munka: egyebek között a telephely engedélyeztetésével kapcsolatos elemzések, vizsgálatok zajlanak. "Nagyon fontos feladat a tender megszervezése, azt mindenképpen ki kell írni, hogy kiválaszthassák azt a szállítót, amely megépíti a blokkot Pakson" – mondta Hamvas István.

Minden potenciális beszállító számára fontos, hogy a kormány mennyire elkötelezett egy ilyen nagy beruházás mellett. "A kormány (május 30-án bejelentett) döntése számomra azt jelenti, hogy kinyilvánította elkötelezettségét. Ráadásul azzal, hogy az atomerőmű bővítésével kapcsolatos kormánybizottságot maga a miniszterelnök vezeti, egyértelművé tette a potenciális beszállítók és potenciális beruházók számára is, hogy mi ezt komolyan akarjuk" – jelentette ki a paksi atomerőmű vezérigazgatója.  A döntésnek nagyon örülnek, mert ez azt jelenti, hogy az a munka, amelyet eddig elvégeztek a Lévai-projekt keretében, nem veszett el, és nyugodtan folytatható – tette hozzá Hamvas. Szerinte a tender kiírása után nagyon nagy eséllyel azok a döntések is megszületnek, amelyek világossá teszik, hogy melyik blokkot veszik majd meg.

Hamvas István elmondta: műszaki szempontból már rögzítették, hogy milyen blokktípust szeretnének. Ez alapján legalább öt ajánlatra számítanak. Egyrészt úgy gondolják, hogy a Westinghouse az amerikai AP 1000-es típusú blokkal fog a pályázaton jelentkezni. A franciák kétféle blokktípussal pályázhatnak majd: az egyik az EPR, amelyből egynek-egynek éppen Finnországban és Franciaországban van folyamatban az építése. A franciák együtt fejlesztettek ki a Mitsubishi céggel egy Atmea nevű blokktípust, amely kisebb teljesítményű, mint az EPR. Biztosak abban, hogy az oroszok is pályázni fognak a VVER 1000-es reaktorukkal, és a koreaiaktól is várnak ajánlatot, ha kiírják a pályázatot a paksi atomerőmű bővítésére – mondta Hamvas István az MTI-nek nyilatkozva a moszkvai Atomexpón.

Kapcsolódó anyagok:

Kényszerből marad az atom

A paksi bővítés nem lehet kiemelt beruházás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás