A rovat kizárólagos támogatója

Kedves „Z” generációsok! „Boomer”-ek vagyunk, 70 körüli magyar állampolgárok, akik az itthoni karantén-szigeteinkről üzenünk Nektek. Generációnkkal abban a sajátos helyzetben vagyunk,hogy a világjárvány, amelyik átmenetileg sokat javított a légszennyezettségi adatokon, leginkább a mi életünket fenyegeti.

A klímavédelem és a járványügy szembenállása azonban csak látszat. Valójában mind a járványügy, mind pedig a klíma védelem számára ugyanaz az ellenfél és csak közös megoldás létezik.
A távolsági szállítás és a világ-méretű tömeg- turizmus egyik oldalon a levegő szennyezésével közvetlenül hozzájárul a klíma melegedéséhez a másikon terjeszti a világon felbukkanó új kórokozókat. A kialakuló klímaváltozás melegágya az újabb és újabb járványoknak. A megoldáshoz a távolsági fuvarozás és idegenforgalom társadalmi költségeit (a felmelegedését, a járványét és a gazdasági visszaesését is) világszerte adóként rá kell terhelni az érintett ágazatokra. Az ilyen módon megváltozó ár-viszonyok új fogyasztási, utazási preferenciákat teremthetnek anélkül, hogy a szabadságjogokat csorbítanák. Újra felfedezhetjük a hozzánk közeli úti célokat. Rövidebb szállítási útvonalakra kényszerülhetnek a globális vállalatok és adóikból források keletkeznek a klíma- és a járványügy céljaira.

A világgazdaság repülőgép. Ha megáll, leesik.
Most a világjárvány földre kényszerítette. Kegyelmi pillanat van, lehet új irányokat kijelölni. Ezért a szellemi bezárkózás helyett, együtt kell harcolni az emberiség közös céljaiért és akkor a korona vírus járvány okozta bénultság elmúltával is, részben megmaradhatnak a ma még ideiglenesnek tekinthető csökkent gyakoriságú távolsági szállítás és utazgatás,  eredményükként a kedvezően alacsony légszennyezési adatok és egyetlen járvány sem fog hetek alatt végigszáguldani a világon, emberek tömegeit fenyegetve és elszegényítve százmilliókat.

Szeretettel és a közös jövőnkbe vetett hittel:

Szathmáry Eörs evolúció biológus, akadémikus, Széchenyi díjas, az MTA Ökológiai Kutatóközpont főigazgatója
Haumann Péter A nemzet színésze, Kossuth díjas
Haumann Ágnes gyártásvezető
Trokán Péter színész, érdemes művész, Jászai Mari díjas
Szathmáry Zsolt, építész  euromérnök, UNCHS-Habitat ENSz-szakértő
Jásdi Mari közgazdász, ügyvezető
Jásdi István közgazdász, a 2017-es év „Borászok Borásza”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek