A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Panaszt emelt a 2010 áprilisi Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófát okozó brit BP olajtársaság az amerikai hatóságoknál, amiért kizárták a különböző megbízásokból.

Egy texasi szövetségi bíróság dokumentumai alapján helyi idő szerint kedd este ismertté vált: a BP panaszt emelt amiatt, hogy az amerikai környezetvédelmi hivatal a brit vállalatot először 2012 novemberében, majd 2013 januárjában és februárjában kizárta a szövetségi hatóságok mindenfajta megbízási pályázatából.

A cég Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján a Mexikó-öbölben 2010 áprilisában robbanás történt, majd tűzvész tört ki, amelyben 11 munkás meghalt. A platform végül elsüllyedt és a következő hetekben összesen csaknem ötmillió hordó (790 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. A kútcsonkot csak 87 nappal a robbanás után sikerült eltömíteni a tenger mélyén. Az olajkatasztrófa miatt a teljes felelősséget vállaló brit cégnek rekordösszegű, több mint 4,5 milliárd dolláros (ezer milliárd forintos) pénzbírságot kell fizetnie az elkövetkező években. Ezen kívül a cég több tízmilliárdot különített el a különböző kártérítési kötelezettségekre.

A BP 2010 őszén kiadott jelentése szerint a katasztrófát műszaki hibák sorozata, valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták. A történtek ellenére, illetve a vállalt pénzügyi kötelezettségek nyomán a BP most erőteljesen sérelmezte a pályázatokból történő kizárását. Az említett bírósági dokumentumok szerint a vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai kormánnyal hosszú ideje tartó üzleti kapcsolatokat tart fenn. Utalt arra is, hogy a BP az egyik legnagyobb magán munkaadó, illetve beruházó az Egyesült Államokban, a Mexikói-öbölben pedig a legfontosabb mélytengeri olaj-, illetve gáztermelő. Mindennek alapján a konszern a megbízásokból történő kizárását túlzottnak, valamint önkényesnek nevezte és követelte annak semmissé tételét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek