A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Óriáspanda-kutató intézetet hoztak létre a délnyugat-kínai Szecsuán tartomány központjában, Csengtuban. Az intézet az óriáspandák tudományos kutatására összpontosít, és hosszú távú kapcsolatot és együttműködést alakít ki a vezető kutatóintézetekkel és nemzetközi szervezetekkel.

Az intézet adatbázist hoz létre az óriáspandákról, genetikai állományaikról, és kutatja az élőhelyük helyreállításának, fogságban és vadon tenyésztésének módozatait, valamint betegségeik megelőzésének és gyógyításának lehetőségeit is. Az intézet a kínai egyetemekkel és más kutatóközpontokkal együtt, otthon és külföldön az óriáspandáknak készülő nemzeti park tudományos tervezésében is részt vesz, valamint kutatja az állatok ökológiai és biodiverzitás-védelmi lehetőségeit. Az új intézet összpontosítani fog az óriáspandákkal kapcsolatos ökoturizmus fejlesztésére is – közölte Csang Csi-ho, az intézet vezetője.

Az óriáspandát 150 éve fedezték fel a kínai vadonban. Ez a világ egyik legveszélyeztetettebb faja, vadon kétezer él főként Sanszi és Szecsuán kínai tartományok területén. Fogságban világszerte tavaly 548 élt.

Csengtuban 1987-ben hozták létre az óriáspanda fajvédelmi központot, ahol eddig 300 óriáspanda született. A fajvédelmi központban éppen a múlt héten kezdődött meg egy nagyszabású bővítési program. Felépítik a 3500 hektárnyi területen elterülő Panda Planetet, ahol a tudományos központ mellett turisztikai látványosságokat is kialakítanak. A fajvédelmi központ területét az eddigi 66,7-ról 235 hektárra bővítik, ahol 180 óriáspanda és a velük együtt élő fajok lesznek. A turisztikai fejlesztéstől egyebek között azt várják, hogy 15 éven belül 16,6 millió látogatót vonzzanak majd évente, nemzetközi ökoturisztikai hellyé akarja fejleszteni a kínai kormány.

Nyitókép: óriáspandák Chengdu Breeding Centre Chengdu  Fotó: Michel Gunther WWF

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek