Hirdetés
Forrás: mme.hu

Gabi, az egyik leginkább felfedező hajlamú sasunk Afrikai útja után előbb Szicíliában, majd az attól délnyugatra fekvő kis földközi-tengeri szigeten bukkant fel. Megkerülése több mint szerencsés, mivel a műholdas nyomkövetője már Ghánában tönkrement.

Gabit Szabó Gabriella, a 2012-es Londoni Olimpia aranyérmesének (kajak-kenu, K4/500m) tiszteletére neveztük el. A madarat még a kirepülése előtt egy jászsági fészekben gyűrűzték meg és szerelték fel műholdas jeladóval a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a HELICON LIFE+ program munkatársai 2012 júliusában.

Gabi már október elején elindult délnek, gyorsan átszelte a Balkán-félszigetet és mindössze egy nap leforgása alatt átrepülve a Földközi-tengert Líbiába érkezett. 3 hét alatt átszelte a Szaharát és a Száhel-övezetet, majd végül a nyugat-afrikai szavannán kezdett telelésbe. Addig összesen 15 országban járt, Nyugat-Afrika több országából ő szolgáltatta az első adatait fajának előfordulásáról. Utolsó jelei 2013. január 23-án érkeztek Ghánából. Sokáig attól tartottunk, hogy elpusztult, de azért reménykedtünk, hogy csak a jeladója romlott el.

Hosszú szünet után azonban áprilisban, Szicíliában két pusztai sas társaságában megfigyeltek egy második éves parlagi sast. Akkor a gyűrűjét még nem tudták leolvasni, de valószínűsíthető volt, hogy Gabi tért vissza Afrikából. A fiatal parlagi sast a nyár folyamán többször is látták a Szicília közelében, attól délnyugatra található mindössze 83 km2-es szigeten.

A múlt héten olasz madarászoknak végre sikerült olyan felvételeket készíteni, amikről leolvasható a gyűrű száma, így bebizonyosodott, hogy valóban a januárban ’eltűnt’ Gabiról van szó.

Gabi útvonala Magyarországtól Ghánáig megtekinthető a www.parlagisas.hu -n és a www.satellitetracking.eu -n.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás