A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/mti

Párduc- és leopárdkölyköket, majmokat és egy örvösmedvebocsot találtak ma egy csomagban a thai hatóságok az ország egyik repülőterén.

Az állatokra elkábított állapotban bukkantak rá egy 36 éves, Egyesült Arab Emírségekbeli férfi poggyászában. A csempész Dubajba tartott, és feltehetően egy hálózathoz tartozott. A férfi első osztályra szóló jegyével éppen becsekkolni készült a Suvarnabhumi Nemzetközi Repülőtéren, amikor a hatóságok ellenőrizték csomagjait, és megtalálták bennük a két-két leopárd- és párduckölyköt, egy örvösmedve-bocsot és két makákót – mindegyik körülbelül kölyökkutya méretű volt.

A rendőrség azóta szemmel tartotta a férfit, hogy a fekete piacon beszerezte a ritka, értékes és védett állatokat – közölte egy csempészet ellen küzdő thaiföldi szervezet, a Freeland Alapítvány. "Nagyon kifinomult csempészeti művelet volt. Még sohasem láttunk hasonlót. A férfinak valóságos állatkert rejtőzött a bőröndjeiben" – fogalmazott Steven Galster, a Freeland igazgatója.

Thaiföld az illegális vadcsempészet egyik központjának számít, de a hatóságok jellemzően ritka teknősök, kígyók és gyíkok kivitelét hiúsítják meg, melyekkel a kínai és a vietnámi keresletet próbálják kielégíteni.

A délkelet-ázsiai országban egy párduc vagy leopárd ára ötezer dollár (csaknem egymillió forint) körül mozog az illegális piacon, de Dubajban ennél feltehetően még többet ér – vélekedett Galster. A Közel-Keleten népszerű szokásnak számít egzotikus állatok háziállatként való tartása.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás