A rovat kizárólagos támogatója

Az új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás előkészítése: a legutóbbi bonni tárgyalások értékelése és a párizsi csúcstalálkozó kilátásai. Dr. Faragó Tibor helyzetértékelése. Elindult a Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei országos „Üzenj Te is Párizsra!” akciókörútja, amelynek keretében fotó-üzenet küldhető az ENSZ klímacsúcsra.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményében Részes Felek 2015 decemberében megtartandó párizsi találkozóján várható egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás elfogadása, amelynek előkészítésével foglalkoztak a legutóbbi bonni szakértői szintű találkozó résztvevői 2015. augusztus 31. és szeptember 4. között. A kormányzati delegációk hosszasan vitatkoztak a rendkívül bonyolult szövegtervezet egyes részeiről, de álláspontjaik a legfontosabb ügyekben alig közeledtek.

Egy olyan megállapodás körvonalazódik, amely alapján 2020 után minden ország valamilyen mértékben hozzájárulna e globális probléma megoldásához, beleérte a különböző emberi tevékenységek miatt a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogását, valamint a felkészülést a földi környezet állapotában már elkerülhetetlennek látszó változásokhoz való alkalmazkodásra.

Dr Faragó Tibor részletes elemzése: klímakilátások (pdf. 718 KB)

A szerzőt a bonni ülésszakra a Magyar Természetvédők Szövetsége, ill. a nemzetközi „Föld Barátai Szervezet” regisztrálta.
 


Üzenetek a párizsi klímacsúcsra

Elindult a Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei országos „Üzenj Te is Párizsra!” akciókörútja, amelynek keretében fotó-üzenet küldhető az ENSZ klímacsúcsra. Az akciónapokon a látogatók megismerkedhetnek a nemzetközi éghajlatvédelmi és fejlesztési kérdésekkel is.

„Programunk célja, hogy minden hazai szereplő, beleértve a lakosságot felismerje a párizsi klímacsúcs hatását mindannyiunk életére és kapcsolódjon be a folyamat alakításába. Szeretnénk, ha megértenék, hogy az éghajlatvédelem – benne a kibocsátás-csökkentési és alkalmazkodási vállalások – szükséges a nemzetközi fejlesztési együttműködés, a Fejlesztés Európai Éve sikerességéhez.” – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.
„Számos hivatalos jelentés, többek között a Világbanké hívta a figyelmet az éghajlatváltozás társadalmi hatásaira, különösen a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, ahol az egyre sűrűsödő hőhullám, aszály súlyos termésvesztést, élelmiszer- és vízhiányt, konfliktusokat és kényszerű elvándorlást okoz, növeli a klímamenekültek számát. A párizsi éghajlatvédelmi megállapodásnak tehát ambiciózusnak kell lennie és a szeptember végén elfogadandó ENSZ Fenntartható Fejlődési Célokkal összhangba kell kerülnie” – tette hozzá Botár Alexa. 

A standoknál az érdeklődők üzenhetnek a párizsi klímacsúcsra, az új kiállítás révén megismerkedhetnek a nemzetközi ill. hazai éghajlatvédelem és a nemzetközi fejlesztés összefüggéseivel, továbbá őslakosok és más, klímaváltozás által érintett közösségek kezdeményezéseivel és üzeneteivel. Az akciónapon asztali fa- és kézműves játékokkal, klíma-fejlesztés nyereménykvízzel és ingyenes ismeretterjesztő, szemléletformáló klíma-energia kiadványokkal várjuk a látogatókat.

A nyári fesztiválokon készült üzenetek itt láthatók: 

Akciónapok szeptemberben:
2015. szeptember 12.: Győrszemere, szervező: Reflex Környezetvédő Egyesület
2015. szeptember 21.: Miskolc, szervező: Ökológiai Intézet
2015. szeptember 22.: Debrecen és Hajdúböszörmény, szervező: Zöld Kör.
2015. szeptember 25.: Hajdúböszörmény, Fürdőkert
2015. szeptember 26.: Kisújszállás, szervező: Nimfea Természetvédelmi Egyesület

Az akciónapokon kívül online fotóüzenetek is küldhetők Párizsra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás