Hirdetés
(X)

Szinte mindannyiunk párkapcsolatában akadnak nehéz időszakok. Ha alapos önismerettel rendelkezünk és jól működik a kommunikáció a párok között, az segít abban, hogy ne mérgesedjen el a helyzet, hanem valódi megoldásokat találjunk a problémákra.

Milyen a jó kommunikáció a párkapcsolatban?

Ha jól működik a párkapcsolat, akkor egymás hatékony támogatói, segítői lehetünk olyan nehéz helyzetben is, amelyet a koronavírus világjárvány okoz. Megoszthatjuk egymással félelmeinket, bátorítást, támogatást nyerhetünk egymástól. 

Ahhoz azonban, hogy ez lehetővé váljon, szükség van arra, hogy nehéz, mély témákat is meg tudjunk beszélni. Ha a pár csak a hétköznapi feladatok szintjén ragad, ami a beszélgetések témáit illeti, legyen az akár a napi életvitel, a gyerekek gondozása és nevelése, akkor nehéz lesz igazán megismerni egymást. A gyermekkor, az ahhoz kötődő emlékek és tapasztalatok megismerése is fontos része annak, hogy a párunkat valóban jól kiismerhessük. 

Ráadásul a saját gyermekkori tapasztalatok sok dolgot befolyásolnak felnőtt korunkban is, kezdve a hiedelmeinktől, félelmeinktől, egészen odáig, hogy hogyan gondolkodunk a saját gyermekeink neveléséről. A nehézségek esetén éppen egy jó párkapcsolat, illetve a megtartó és támogató barátságaink nyújthatnak valódi támogatást.

Egy párkapcsolat sincs feszültség nélkül, hiszen két különböző embernek kell közös nevezőre jutnia, illetve elfogadnia egymást. A feszültség tehát elkerülhetetlen és teljesen normális állapot. Az, hogy mit tudunk kezdeni vele, már függ attól is, hogy a szüleink milyen példát mutattak nekünk. Ugyanez lesz igaz a kommunikációra is, hiszen azt is befolyásolni fogja, hogy hogyan tudjuk kifejezni magunkat, tudunk-e őszintén és kedvesen fordulni a másikhoz, el tudjuk-e mondani, hogy mi az, ami bánt minket és tudunk-e segítséget kérni és elfogadni, amikor arra van szükségünk. Időnként előfordulhat, hogy nehéz megoldani a helyzetet. Ilyenkor segíthet a párterápia.

Mi az a párterápia és hogyan segíthet nekünk?

Ma már nem ciki pszichológus segítségét kérni, ha elakadással szembesülünk és érdemes azelőtt lépni, mielőtt végképp elmérgesedik a helyzet. A hatékony párterápia keretében lehetőségünk nyílik arra, hogy megértsük, mi okozza a veszekedést, feszültséget a kapcsolatunkban. Néha nem könnyű pontosan megfogalmazni, hogy mi az, ami egy-egy jelenség hátterében áll, de a párterápián ehhez is segítséget kapunk. Azt is megérthetjük, hogy a másik miért nem érti az érzéseinket, s hogyan tudnánk azokat úgy kifejezni, hogy a másik tudjon kezdeni vele valamit. 

A párterápián olyan új gyakorlatokat, kommunikációs módokat is megismerhetünk, amelyek alkalmazásával harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb és végeredményként sokkal boldogabb párkapcsolatban élhetünk egymással. 

A párterápia olyan keretet biztosít mindenhez, amelyben biztonságban és nyugalomban beszélhetjük meg közös problémáinkat és nehézségeinket. Amennyiben a pár valamelyik tagja arra jut közben (ami meglehetősen ritka), hogy ki szeretne lépni ebből a kapcsolatból, akkor is hatékony segítségre, támogatásra számíthat a pár mindkét tagja az elengedés és a veszteség folyamatában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás