A rovat kizárólagos támogatója

Berlinben már sok világítótorony-projektet láthattunk, de amit Friedrichshain-Kreuzberg kerület tervez, az példa nélküli: a Kreuzbergben található teljes Graefekiez (egy körülbelül 20 000 lakosú lakónegyed), legalább hat hónapra parkolóhely-mentessé válik. A Zöldek és az SPD egy ideje már keringő terveit idén nyáron többségi szavazással fogadta el a kerületi közgyűlés.
A terv szerint hamarosan betiltják a személygépkocsik parkolását az övezetben: a Graefestraße mellett a Dieffenbachstraße, a Böckhstraße, a Grimmstraße, a Lachmannstraße, a Müllenhofstraße, a Boppstraße és a Schönleinstraße is érintett lesz. A radikális projektnek lehetővé kellene tennie, hogy a kerület az egész területet “játszóutcává” nyilvánítsa. Ezekben az utcákban a parkolás csak az erre kijelölt területeken engedélyezett. Ha a kerület nem határoz meg erre a célra parkolóhelyeket, akkor az elképzelés az, hogy a parkolás nem megengedett.
A mozgáskorlátozottak számára a terv szerint továbbra is biztosítani kell a parkolási lehetőségeket. A javaslat szerint a megosztott használatú autók számára külön kijelölt parkolóhelyeket alakítanak ki. Ezenkívül rakodási és szállítási zónákat is terveznek – a vállalkozások és a lakosok számára is. A Graefekiez tehát nem lesz teljesen autómentes. Az autók továbbra is áthaladhatnak a területen, viszont nem parkolhatnak majd itt az utcán. Ehelyett a lakosok havi 30 euróért parkolhatnak majd a Herrmannplatzon található parkolóházban.

“A projekt lényege, hogy a közterülethasználat igazságosabb legyen, és megvizsgáljuk, hogyan használhatjuk másképp a városi teret” – mondta Annika Gerold (Zöldek), Friedrichshain-Kreuzberg közlekedési tanácsosa. A cél, “hogy egy-két ember elgondolkodjon azon, hogy változtasson a mobilitási magatartásán.”

Hogy Gerold mit ért ez alatt, azt Andreas Knie, a berlini Társadalomtudományi Kutatóközpont (WZB) közlekedéskutatója, aki csapatával együtt kíséri a közlekedési kísérletet, tömörebben fogalmazza meg. “Berlinben az a probléma, hogy túl sok autónk van. Ez azért van, mert nagyon könnyű autót tartani, mert mindenki nagyon kényelmesen tud parkolni a bejárati ajtaja előtt” – mondta Knie. “A kulcskérdés az, hogy mi történik, ha ez már nem működik.” Szerinte a lakosok gyakrabban fognak gyalogolni, kerékpározni, metróval vagy S-Bahnnal közlekedni, a személygépkocsi viszont annyira attraktivitását veszti, “hogy a jelenlegi autótulajdonosok fele megszabadul majd az autójától”.

Hogy ez megtörténik-e, az valószínűleg csak jövőre derül ki. Most kezdődhet a konkrét tervezés – mondta Gerold. “Ha a teret másfajta élménnyé akarjuk tenni, akkor nem akarjuk idén ősszel kezdeni.” A cél a jövő nyár, mondta. Aztán a felszabaduló parkolókban is új padokat és hasonlókat kellene elhelyezni – mondta a tanácsos. A padokat és utcabútorokat kísérleti jelleggel helyezik ki. Ami beválik az tartósan marad, ami nem, ott változtanak majd az igények szerint.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek