Hirdetés

Idén a Túzokvédelmi Állomásra bekerült első mentett tojások a megszokottól eltérően nem túzok fészekaljból, hanem parlagi sas költésből származnak. A két tört fehér színű sastojás április 25-én került mentésre egy Dévaványa határában fellelhető, ismert parlagi sas fészekből.

A tojások mentését a hím madár váratlan elhullása indokolta, melynek tetemére néhány nappal korábban bukkant egy dévaványai lakos, aki azonnal értesítette a nemzeti park munkatársait. A pusztulás okának vizsgálata még folyamatban van. A kotló tojó madár még körülbelül két napig várta párját az élelemmel, de az nem jött többé. A tojó madár egyedül képtelen kotlani és táplálkozni egyszerre, az éhség miatt viszont el kell hagynia a tojásokat, ami nagy veszélyt jelent azokra. Így a tojások érdekében az egyetlen megoldásnak a mentés bizonyult.

A magas nyárfa tetején elhelyezkedő hatalmas fészekből sikerült kiemelni a két tojást, melyek helyére fából készült utánzat került abból a célból, hogy a tojó madár esélyt kapjon arra, hogy új párt találva megtarthassa fészekhűségét és kelés után esetlegesen visszakaphassa fiókáit. Az időközben történt megfigyelések alapján azonban a tojó végérvényesen elhagyta a fészkét.

A Túzokvédelmi Állomásra szállított két sastojás keltetőgépbe került elhelyezésre. A keltetési paraméterek helyes beállítása nehéz feladatnak bizonyult, mivel a parlagi sas esetében erre vonatkozó információkkal, tapasztalatokkal nem rendelkezünk. A napi műszeres vizsgálatok mindkét tojásnál kelés közeli állapotot jeleztek, egyikük már billeg is, így ha minden jól alakul, néhány napon belül napvilágot láthatnak a fokozottan védett, egyenként 1 millió forintos természetvédelmi értékű sas fiókák. A tervek szerint két hetes mesterséges nevelés után kihelyezzük őket egy fészekbe, melyben hasonló fejlettségi állapotban lévő parlagi sas fiókák vannak. Ez újabb nagy kihívás elé fogja állítani, úgy a félárva sas fiókákat, mint az érdekükben munkálkodó szakembereket is. További sorsukról a későbbiekben még hírt adunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás