A rovat kizárólagos támogatója

Bíróság elé állítanak hamarosan egy vadászt és társát, miután idegméreggel parlagi sasokat és rókákat pusztítottak el Bács-Kiskunban. Az ügyben most emeltek vádat, az érintetteknek természetkárosítás több állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntette miatt kell felelniük.

A vádirat szerint a 39 éves városföldi férfi tanyájának környékén elszaporodtak a baromfit és egyéb háziállatot károsító vadak, rókák, ezért ismerősétől, az 55 éves – szintén városföldi – hivatásos vadásztól kért segítséget. A vadász 2015. február közepén egy szatyorban olyan tojásokat vitt neki, amelybe előzőleg – az ismerőse tudtával – karbofurán hatóanyagot, vagyis idegmérget fecskendezett. A szer a szervezetbe kerülve különös szenvedést, fulladásos halált, pusztulást okoz. Forgalmazása és felhasználása egyébként 2008 óta tilos.

A mérgezett tojásokat a tanya környékén és a szomszédos dűlőben tették ki. Egy róka evett belőlük és elpusztult. Teteméből fogyasztott egy másik róka is, őt szintén megölte a méreg. Ezután két parlagi sas is evett a tetemekből. Az ügyészség tájékoztatása szerint az állatok különös szenvedés mellett pusztultak el.

A parlagi sasok fokozottan védettek. Egyikük egy jeladóval ellátott példány volt, aki a „Remény” nevet kapta. Európai állománya mindössze 220 párból áll, amelyből 150 pár Magyarországon él.

A mérgezésben elpusztult két sas egy párt alkotott, koruk alapján először fogtak volna költésbe. A kihelyezett mérgezett tojások környezetében abban az időben további nyolc, jeladóval ellátott parlagi sas is megfordult és táplálkozott, így a vádlottak az állomány fennmaradását veszélyeztették.  Ha bűnösnek találják őket,  1-től 7,5 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak. A vádlottak szabadlábon védekezhetnek, ügyükben a Kecskeméti Járásbíróság dönt.
 

Elpusztult Remény, a parlagi sas

Elpusztult Remény, a parlagi sas

„Reményt” még tojásként mentették ki utolsó pillanatban egy zavarás miatt elhagyott sasfészekből. A tojást mesterségesen keltették ki, majd a fiókát pótszülők fészkébe helyezték ki, ezt önkéntesekkel őriztették, és kirepülés előtt még egy GPS nyomkövetővel is ellátták a szakemberek.

Nevét egy internetes szavazáson kapta, és a sasbarátok népes tábora azóta is folyamatosan nyomon követte sorsát és öt országot érintő utazásait. Sokan azt várták, hogy az idén harmadik életévét betöltő madár tavasszal már párt találhat és akár költésbe is kezdhet, azonban sajnos nem így történt. „Remény” tetemére a hétvégén találták rá a nyomkövető jelei alapján, amely fajtársával és két rókával együtt szinte bizonyosan mérgezés áldozata lett. A mostani két példánnyal már 75-re emelkedett az elmúlt 10 évben megmérgezett és megtalált parlagi sasok száma.

Kapcsolódó anyagok:

Két magyar jeladós parlagi sas pusztult már el ezen a télen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás