A rovat kizárólagos támogatója
2021. január 15. és 17. között zajlott le a 18. országos sasszinkron a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervezésében, melyhez idén is csatlakozott az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI).

A szinkron lényege, hogy azonos időben, különböző területeken, több megfigyelő segítségével összeírásra kerülnek a tél közepén hazánkban tartózkodó ragadozómadarak (elsősorban a sasok). Így képet kaphatunk a telelő állomány nagyságáról, annak évenkénti változásairól és megismerhetjük a legfontosabb sas-telelőhelyeket. A Zempléni Tájegység területén, összesen 10 fő végezte a megfigyeléseket (5 fő ANPI munkatárs és 5 fő MME tag). Összesen 142 db 2,5×2,5 km-es UTM négyzetben (megközelítőleg 900 négyzetkilométeren) folyt adatgyűjtés a telelő sasokról és a többi nappali ragadozómadárról.
sasszinkron 2021 – telelő öreg parlagi sas pár. Kép: Serfőző József ANP
A helyi adatok összesítése alapján a leggyakoribb megfigyelt sasfaj a parlagi sas volt. Minimum 12, maximum 14 különböző egyed – főként öreg madarak lettek megfigyelve ebből a fajból. Távcső elé került még 7 példány réti sas és 1 fiatal szirti sas is. 7 további nappali ragadozómadárfaj került fel még a listára, a szinkron során. Gyakorisági sorrendben: egerészölyv 225-232 példány, kékes rétihéja 23 példány, vörös vércse szintén 23 példány, gatyásölyv 15 példány, karvaly 3 példány, kissólyom 2 példány és vándorsólyom 1 példány.

Az előző évhez képest több madár lett megfigyelve, ami feltehetően a szokásosnál enyhébb télnek és a jó látási viszonyoknak is köszönhető. Az országos eredmény összesítéséről a beszámoló február végére várható.

Szöveg Serfőző József

Kapcsolódó anyagok:

Idén a tavalyinál is több túzokot számoltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás