A rovat kizárólagos támogatója

Nagy munkában a Magyar Madártani Egyesület Parlagisasvédelmi Munkacsoportjának tagjai; ilyenkor folyik a sasfiókák gyűrűzése.

– A költési periódusban ez az egyetlen olyan alkalom, – mondja Demeter Iván, – amikor felmegyünk a fészekbe. Ellenőrizzük, hogy elég erős-e a fészek, egészséges-e a fióka, ha beteg, elvisszük kezelésre és utána visszahelyezzük a fészekbe. De volt már példa arra is, hogy a földön találtuk meg a fészekből kiesett fiókát.


parlagi sas fióka
parlagi sas fióka
– Eddig mintegy 15 fiókát láttunk el gyűrűvel, de a fészkek nagy része még hátra van, – teszi hozzá Horváth Márton. – A madarak két gyűrűt kapnak. Egyik lábukra kerül a hivatalos számozott alumíniumgyűrű, melyet nyilvántartunk a gyűrűző központban. Emellett néhány faj esetében folyik színes gyűrűzési program is, mely abból áll, hogy „látványosabb” műanyag gyűrűkkel jelöljük meg a másik lábukat. Magyarországon ez a kék szín, melyen fehéren látszik az egy betűből és egy számból álló kód. Ez alapján három-négyszáz méterről lehet a madarakat azonosítani. Négy országban folyik ez a program. Ennek keretében Bulgáriában zöld, Macedóniában sárga, Szlovákiában narancssárga gyűrűt használnak a parlagisasok megjelölésére. Egyébként a madarakat nem zavarja a gyűrű, néhány napon belül megszokják, nekünk viszont később értékes információkat szolgáltat.
További fotók sajtószobánkban>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás