Hirdetés
AP - MTI

A svéd áramtermelő vállalat, a Vattenfall AB bejelentette, hogy 1,5 milliárd svéd koronás (168 millió euró) beruházást tervez egy partmenti szélpark létrehozatalára, amely az ország szélenergia termelő képességét várhatóan mintegy 40 százalékkal növeli majd meg.

A skandináv régió legnagyobb energetikai vállalata, a svéd állami tulajdonban lévő Vattenfall már minden engedélyt megszerzett a Skaane tengerpartjától hét kilométerre tervezett, 48 szélturbinából álló komplexum – Örestad Wind Power Park – építéséhez.

Alf Lindfors, a Vattenfall Nordic Generation vezetője szerint ez lesz a Svédországban eddig megépített legnagyobb szélenergia projekt. “A beruházás megsokszorozza szélenergia termelő képességünket, megerősíti vezető pozíciónkat, mint az ország vezető szélenergia termelője. A szélenergia fontos részévé válik energiatermelésünknek; a projekt üzleti indíttatású környezeti beruházást jelent.”

A fejlesztés révén a Svédországban előállított szélenergia mennyisége az eddigi 700 gigawatt/óráról 1000 gigawatt/óra fölé emelkedik; a növekedés mintegy 17 ezer háztartás fűtéséhez szükséges energiát jelent. A szélpark az előzetes elképzelések szerint 2007-ben kezdi meg az áramtermelést.

A Vattenfall jelenleg mintegy 60 gigawatt szélenergia kapacitással rendelkezik, és 60 gigawatt előállítására kért már engedélyt a Karlskrona közelébe tervezett balti-tengeri szélparkban.

Svédországban hozzávetőlegesen 20 szélerőmű működik a partvonal mentén és szárazföld belsejében – a legtöbbet dán és francia vállalatok működtetik. A szélerőművek a svéd energiatermelés 0,4 százalékát adják; optimista becslések szerint azonban az elkövetkező években ez az arány akár 7 százalékra is nőhet.

Dániában a megtermelt energia 20 százaléka, Németországban 6 százaléka származik a szél erejéből.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás