Hirdetés

Hatalmas méretű patkányok árasztották el a Tuileriák kertjét Párizsban. A világ egyik legszebb, nagy múltú közparkjaként számon tartott zöldövezetben a turisták által hátrahagyott nagy mennyiségű szemét miatt szaporodtak el a kártevők.

A Szajna és a Louvre által határolt parkban állandó problémát jelent a rágcsálók jelenléte, különösen a nyári hónapokban, amikor piknikezők lepik el a füves területet, s szinte mindenhol szemetet hagynak maguk után. A nagy számban érkező patkányok a látogatók között osonva csipegetik fel az élelmet. Már a lapok is foglalkoznak e kevéssé gusztusos témával.

A Louvre munkatársai az illetékes városi hatóságokkal együttműködve igyekeznek kordában tartani a rágcsálókat, a kertészek megpróbálták „ökológiai méreggel" orvosolni a problémát, de nem jártak sikerrel.  A múlt héten már kénytelenek voltak egy kártevőirtó céget segítségül hívni. A múzeum egyik alkalmazottja szerint a harcot nehezíti, hogy az állatbarát turisták még vizet is adnak a patkányoknak. A kertészek egyike rettenetesnek nevezte a helyzetet, és elmondta: attól félnek, hogy az állatok megharapják őket.

A párizsiak többségét azonban szemmel láthatólag nem zavarják a patkányok, a jelenlétükben is tovább folytatják az eszegetést és a pihenést.  A francia sajtó szerint a legtöbbek számára visszataszító állat elfogadtatását a közelmúltban segítette a L’ecsó című amerikai animációs film, melynek főhőse egy patkány, valamint a Párizs melletti Disneyland egyik új attrakciója, a látogatókat az említett film világába repítő Ratatouille. Úgy látszik, már feledésbe merült Albert Camus Nobel-díjas író híres regénye, A pestis, melyben hátborzongató képet fest arról, milyen is az, amikor egy várost ellepnek a patkányok.

A Le Parisien című lap hatmillióra becsülte a patkányok számát a francia fővárosban, hivatalos adat nincs – írta a szabadfold.hu.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás