A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

Ellenzik a Pécs közelébe tervezett atomtemetőt a város ellenzéki irányítói, s ezért nem is gondolnak arra, hogy igénybe vegyék a Roszatom segítségét.

November 7-én befejeződött a Roszatom pécsi konferenciája, amin az orosz állami konszern által felkért előadók az atomenergia pozitív szerepéről igyekeztek meggyőzni az érdeklődőket. Az atomerőműveket építő óriáscég először tartott konferenciát Oroszországon kívül, s hogy ez így történt, abban Süli Jánosnak, a Paks II beruházásért felelős miniszternek volt meghatározó szerepe.
A pécsi zöldek gyanakodva fogadták a rendezvényt.

Ismert, hogy a Paksi erőmű kiégett fűtőelemeit a várossal szomszédos Boda község határában, a föld mélyén kialakított tárolóban szeretnék elhelyezni. Az állami beruházás okán számos támogatásban részesülő Boda lakói elfogadják ezt, a pécsiek viszont 15-20 éve egyre hangosabban ellenzik a 2060 után megvalósuló, ám már engedélyezés alatt álló atomtemető tervét. Az elmúlt években egy ausztrál cég arra tett előkészületeket, hogy újra uránt bányásszon a Mecsekben. Ez a terv is ellenállást vált ki Pécsen, hisz a korábbi uránkitermelés rákkeltő hatása sokak halálát okozta Baranyában. A Pécset tíz éven át irányító fideszes politikusok azonban nyíltan sosem mentek szembe a bodai atomtemető és az uránbánya újranyitásának terveivel.

Az októberi választást megnyerő Mindenki Pécsért polgármestere, Péterffy Attila a programjában ellenezte, hogy az atomipar legyen a város jövője.

A zöldek abból, hogy a Roszatom Pécsre jött, arra következtettek, hogy a város új vezetése üzletelni kezd az atomkonszernnel. Pécs gazdaságilag lejtőn van, s a zöldek attól tartanak, hogy a forintban számolva ezer milliárdokból gazdálkodó Roszatom a foglalkoztatást fellendítő és az önkormányzatnak bevételt hozó beruházásokkal „megveszi” a pécsi vezetőket. A konferencia után megkérdeztük Péterffy Attilát, hogy formálódik-e bármilyen üzleti kapcsolat a Roszatom és Pécs között. Péterffy elmondta, hogy a Roszatom valóban felajánlotta, hogy ha kell, akkor kész segítséget nyújtani a városnak, ám Pécs új vezetése nem kíván ezzel élni, és továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a város jövője semmiképp sem az atomenergia. A polgármester hozzátette: jogilag a városnak nincs beleszólása a bodai atomtemető sorsába, hisz nem számít ügyfélnek az engedélyezésnél, így, ha lenne is egy helyi népszavazás Pécsen az atomtemetőről, az eredmény a kormányt semmire nem kötelezné. Ennek ellenére a város minden módon megpróbál a kormányra nyomást gyakorolni, hogy az atomtemető ne épüljön meg Bodán, a várostól alig 10 kilométerre- írta a Népszava.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek