A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A város alá nyúló tárnák nyitását és a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges tárolójának építését is elutasítja a pécsi közgyűlés.

Tiltakozó nyilatkozatokat fogadott el tegnap a pécsi közgyűlés a Boda térségébe tervezett nukleárishulladék-lerakó és a mecseki uránbánya tervezett újranyitása ügyében.
  • A határozatok egyikének értelmében a közgyűlés ellenzi, hogy a városban és közvetlen környezetében mélyművelésű uránbánya létesüljön.
Egyben elvárja, hogy a kormány és az Országgyűlés tartsa tiszteletben a pécsiek jogát arra, hogy véleményt formáljanak a kérdésben. A határozat kiegészült azzal, hogy az önkormányzat jelentkezzen be ügyfélként a mecseki uránbánya újranyitásával kapcsolatos jogi és környezetvédelmi eljárásokba.
  • A másik nyilatkozat értelmében a közgyűlés ellenzi, hogy Boda térségében bárminemű nagy aktivitású hulladéklerakót létesítsenek.
A nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges tárolójának szánt létesítmény a tervek szerint 2060-ra készülne el. A pécsiek évek óta tiltakoznak a már csak Paks II. miatt is egyre aktuálisabb kérdésben, de a fideszes Páva Zsolt vezette önkormányzat nem állt melléjük; a fordulatot az ellenzéki győzelem hozta.

A bányanyitásról azt írja az előterjesztés, a mecseki uránkutatásokra 2007-ben a Wildhorse Energy nevű ausztrál cég kért engedélyt. A vállalat évekig tervezgette az uránbánya – és a bezárt mecseki szénbányák – újbóli megnyitását, végül 2015-ben kivonult a megyéből, a vállalkozását pedig eladta a Magyar Urán Resources Kft.-nek. Ez a hazai cég azon dolgozik, hogy Kővágószőlős térségéből elindulva, több kilométeres lejtős aknával, Pécs lakott területei alá benyúlva mélyművelésű uránbányát nyithasson. A bányanyitás vagy akár csak az érdemi előkészítő tevékenység egészségügyi kockázattal jár, és hatással van a turizmusra, az ingatlanárakra, a pécsiek életminőségére – fejtették ki.

A pécsi közgyűlés döntött arról is, hogy – a korábbi ciklusban működő testülethez hasonlóan – elkötelezett az új vásárcsarnok megépítése mellett, elfogadja a kivitelezési közbeszerzési eljárás eredményeként megkötött vállalkozási szerződés tartalmát, egyben fenntartja a kormányhoz szeptemberben benyújtott, 416 millió forint összegű többlettámogatási kérelmet. A közgyűlés Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármestert bízta meg az ezzel kapcsolatos tárgyalások, egyeztetéseket lefolytatásával. Az ülésen tagokat is delegáltak a városi tulajdonú gazdasági társaságok felügyelőbizottságaiba. Szintén tegnap került sor arra, hogy bizalomvesztés miatt azonnali hatállyal kirúgják a vagyonhasznosító vezetőjét.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás