A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Leállították az 1999-ben épült Huaneng széntüzelésű hőerőművet Pekingben, így a megapolisz lett az első kínai nagyváros, ahol az áramszükségleteket csak gáztüzelésű erőművekkel fedezik.

A légszennyezés  már évek óta komoly problémákat okozott Pekingben, így fokozatosan leállították a szénerőműveket a városban. A Huaneng volt a negyedik szénerőmű, amit a 2013-17-es pekingi levegőtisztasági terv során zárta be, csak ezzel évi több száz tonnával kevesebb szennyezőanyag jut a levegőbe. A másik hármat 2014-ben és 2015-ben állították le.

A Huaneng erőművet a továbbiakban csak tartalékként használják, távfűtési célokra, a várost pedig 27 gázerőmű látja el árammal. Ugyanakkor Peking ezekkel nem tudja teljesen ellátni a húszmilliós lakosságát, ezért olyan tartományokból érkezik majd a szénerőművekben előállított áram, ahol lazábbak a környezetvédelmi előírások.

 

Peking: sötétség délben

Peking: sötétség délben

Pekingben egyre súlyosabb a levegőszennyeződés, ma a kínai fővárost egész nap esti sötétségbe burkolta az áttetsző, sötét szmog, az utcafronton az üzletek világítására is szükség volt a tájékozódáshoz. A légszennyezés kb. napi 4 ezer kínai halálesetért felelős.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek