Hirdetés

Súlyos hőhullám söpört végig Ázsia nagy részén, Indiában iskolákat kellet bezárni és több haláleset történt, Kínában pedig rekordot döntött a hőmérséklet. A szakértők szerint ez Ázsia történetének legrosszabb áprilisi hőhulláma.

Szokatlanul meleg hőmérsékletről számoltak be az elmúlt napokban Délkelet-Ázsiában, többek között a laoszi Luang Prabangban is, ahol a héten 42,7 fokot mértek, ami rekordnak számít a területen. Thaiföldön, az ország északnyugati részén található Tak repülőtér egyik kormányzati megfigyelőállomása szombaton 45,4 fokot mért, ami megdöntötte a 2016. április 28-án Mae Hong Sonban elért korábbi 44,6 fokos csúcsot.
Kínában is több régióban megdőlt a melegrekord, köztük Csengtuban, Zhejiangban, Nanjingban, Hangcsouban és a Jangce-folyó delta régiójának más részein.

Egy bengáli királyi tigris úszik a kánikula idején a dakkai bangladesi nemzeti állatkertben. Fénykép: Syed Mahamudur Rahman NurPhoto/Shutterstock

A klímaválság élén álló Bangladesben 40 fok fölé emelkedett a hőmérséklet a fővárosban, Dakában szombaton, 58 év legmelegebb napján, aminek következtében az útfelületek megolvadtak. A Környezetvédelmi, Erdészeti és Klímaváltozási Minisztérium illetékese elmondta, hogy ha a hőség nem enyhül, bizonyos területeken hőmérsékleti vészhelyzetet hirdetnek ki.

Az elmúlt években India különösen sebezhetővé vált az extrém hőségekkel szemben, és a szakértők attól tartanak, hogy az idei év még rosszabb lesz. Az áprilisi hőhullám sújtott néhány indiai államot, a meteorológiai osztály ezen a héten narancssárga figyelmeztetést adott ki a súlyos hőhullámról Bihar, Jharkhand, Odisha, Andhra Pradesh és Nyugat-Bengál egyes részein, amelyek mindegyike olyan államban van, ahol magas a vidéki munkások aránya, akik kénytelenek a szabadban dolgozni, még akkor is, ha a hőmérséklet és a páratartalom szárnyal.

Az Indiai Meteorológiai Osztály kedden közölte: „Valószínűleg tovább folytatódik a hőhullám Nyugat-Bengália és Bihar egyes részein a következő négy napban. Ennek megfelelően narancssárga riasztást adtunk ki a régióban a páratartalom és a magas hőmérséklet miatt. Az embereknek elővigyázatossági intézkedéseket kell tenniük. A régióban valószínűleg az ötödik naptól kezdve lesz zivatar, amikor a hőhullámok enyhülhetnek.”

A szokatlanul meleg időjárás miatt egészségügyi figyelmeztetéseket adtak ki Thaiföldön is, ahol az egészségügyi minisztérium a hőguta veszélyére hívta fel a figyelmet, különösen azokra az emberekre, akik sportolnak vagy hosszú ideig dolgoznak a szabadban, például építőmunkásokat és gazdálkodókat. Attól tartanak, hogy Thaiföldön a szokásos nyári hónapokon túl is folytatódhat a magas hőmérséklet, ami szárazságot és terméskiesést okozhat.

A Guardian szerint Japánban 30 fok fölé emelkedett a hőmérséklet, a Kumamoto prefektúrában található Minamata pedig elérte a 30,2 fokot, ami áprilisi rekord a térségben. Ebben a hónapban rendkívül szokatlan hőmérsékletet mértek Közép-Ázsiában, köztük Kazahsztánban is, ahol Tarazban 33,6 fokot mértek, ami áprilisi rekord, valamint Türkmenisztánban és Üzbegisztánban.

Nyitókép:  kalkuttai taxis a hőségben. Debarchan Chatterjee / NurPhoto / Shutterstock

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás