A rovat kizárólagos támogatója
Környezetvédelmi Unió közleménye

Épp 5 éve történt, hogy a román Aurul bányavállalatnál bekövetkezett baleset nyomán nagymennyiségű cián került a hazai folyók vizébe. A környezeti katasztrófa ötödik évfordulója kapcsán kedden, a Nemzeti Fórum színeiben politizáló független országgyűlési képviselők és a Környezetvédelmi Unió Elnöke látogatta meg a nagybányai, azóta nevet változtatott cég romániai székhelyét.

Bár a vállalat a ciánszennyezés után a TransGold Romania nevet vette fel, a mentalitás és a cég magatartása a régi maradt. A magyar politikusok megdöbbenve tapasztalták, hogy a vállalat vezetői a páratlan környezetszennyezés ellenére milyen vidáman és dölyfösen viselkednek azon a megbeszélésen, amit magyar kezdeményezésre tartottak Nagybányán. A cég igazgatója és igazgatóhelyettese részéről, a megbeszélést hangos nevetgélés és vihorászás övezte, ezzel próbálva elbagatellizálni a történteket. Dr. Kocsis Máté, a Környezetvédelmi Unió elnöke ezt megelégelve vonta kérdőre a román felet, rámutatva, hogy a károkozás után érthetetlennek tartja ezt a viselkedést. A számonkérés után, a TransGold vezetői újabb pimasz megjegyzést tettek a magyar félre, miszerint: ” a ciánszennyezés is a magyarok hibája; illetve, az élővilág nem a ciántól, hanem a magyar cianid semlegesítő szertől pusztultak el”.
Úgy tűnik, hogy a katasztrófa óta eltelt 5 év, a számtalan elpusztult természeti érték, a felbecsülhetetlen emberi áldozat mit sem változtatott a cég vezetőinek magatartásán. Dr. Kocsis Máté a történtek után úgy véli, hogy példátlan az a hozzáállás, amit Romániában a cég részéről tapasztaltak. Véleménye szerint, ez az eredménye annak a szervilis gesztuspolitizálásnak, amit a magyar kormány Romániával szemben folytat.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás