A rovat kizárólagos támogatója

Kukaholding. Ha az elmúlt évek során bárki szólni mert, hogy pénz nélkül lassan ránk rohad a szemét, csak bolsevikoztak, rezsiemelőztek, elmúltnyolcéveztek. Vagyis a problémákat mindeddig a szőnyeg alá söpörték. Csak az a gond, hogy mára már nem látszik a szőnyeg.

A jelek szerint a Fidesz sehogy sem tud zöld ágra vergődni a világ ama kis szegleteivel, amelyek nem anyagukban kereszténydemokraták, pontosabban fideszesek. Minthogy azonban még mindig viszonylag sok ilyen kis szeglet zavarja az idilli képet, sőt egyre több, ezek egyre több törődést igényelnek. Bár kormányunk küzd, intézkedik és kezel, valljuk be, ezek az engedetlen bagázsok inkább csak elcseszik a többre hivatott államférfi napját.

Itt van például a szemét. A kosz egyre csak gyűlik, gyűlik. Valahogy össze kéne szedni. Bár a modern társadalmak e kihívással pár száz éve eséllyel küzdenek, Orbán Viktor világában kevéssé kiemelt téma. Így az alapmegoldást alkalmazta: amit a liberálbolsevikok csináltak, az biztos rossz. Csináljunk hát mindent másképp, mert az csak jó lehet. Mit tettek a komcsik? Hagyták az önkormányzatokat emelni a kukadíjat. Igaz, a házak elől így elkerült a szemét.

Orbánék hát lefújták az – akkor szinte csak fideszes – polgármesteri hivatalokban zajló, belterjes bulit. Központosították az ármegállapítást, megtiltották a magáncégek részvételét és a profitot, illetve befagyasztották, majd tíz százalékkal csökkentették a díjakat. Aztán négy éve a maradék 90 százalékot is elvették az önkormányzatoktól, mondván: jobb, ha a pénz először hozzájuk folyik be, amit aztán ők szépen visszaosztanak. Ez lett a kukaholding. Ha az elmúlt évek során bárki szólni mert, hogy pénz nélkül lassan ránk rohad a szemét, csak bolsevikoztak, rezsiemelőztek, elmúltnyolcéveztek. Vagyis a problémákat mindeddig a szőnyeg alá söpörték. Csak az a gond, hogy mára már nem látszik a szőnyeg.

forrás: korrupcioinfo.hu

Miközben a fővárosiak szemetét elszállító FKF kasszája üres, egy titkos minisztériumi anyag kerek-perec kijelenti, hogy az újítások nem váltak be. A rendszer fenntartásához a 75 milliárdnyi díjbevételen túl évi legalább ötvenmilliárd állami támogatást sürgetnek. Ez meg is jelent a jövő évi költségvetési tervben. Amit tehát szintén mi fizetünk. Jó, e kétharmados díjemelés nem jelenik meg a kukacsekkek hazug rezsibokszaiban.

A titkos szakértők megoldásként azt ötölték ki, hogy vegyék el a hulladékos eszközöket az önkormányzatoktól, és adják koncesszióba magáncégeknek. Az eddigiekhez fogható formátumú ötlet. Kérdés, mit szólnak ehhez az – egyre kevésbé fideszes – önkormányzatok, valamint a rezsibiztosilag egyszer már leluxusprofitozva kirúgott magáncégek. Hacsak nem jönnek ismét Mészáros Lőrinc és barátai. De az megint csak a mi pénzünk, tehát velük se jutnánk előbbre.

Az előterjesztés szerint sikerült elfogadtatni egy a szemétszállítás tényleges költségeit mérő rendszert. Amihez képest tehát kimutatható a látványos hiány. Kérdés, ezen mennyire tükröződnek a baráti viszonyok, a haveri szorzók. Tényleg biztosak lehetünk abban, hogy a kimutatott értéknél olcsóbban nem lehet szemetet hasznosítani? Mert ha nem, akkor így tulajdonképpen csak a korábban önkormányzati szintű belterjességet emelték országos szintre. Vagyis nem oldottak meg semmit.
Politizálás helyett lassan el kéne kezdeni gondolkozni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás