A rovat kizárólagos támogatója

Meglepő következménnyel jár a készpénzforgalom világszerte tapasztalható visszaszorulása: felpörgött az állatok illegális piaca. Egyre több és több védett vagy különleges állatot gyűjtenek be vagy rabolnak el gazdájától világszerte, mert a drágán értékesíthető állatok az egyre kevésbé hozzáférhető készpénz egyik helyettesítőjévé váltak.

A BBC cikke a brit ragadozómadár-tartók sokasodó jelzéseire alapoz, állítólag az utóbbi években növekszik a tőlük eltulajdonított baglyok és egyéb madarak száma. A ragadozómadaraknak élénk piaca van például a közel-keleten, ahol az olajmonarchiák gazdag sejkjei státuszszimbólumként tartják – és néha repülőgépen utaztatják – őket. A bűnözőknek ezért vonzó célponttá váltak a solymászok telepei, gyakran kifejezetten ezeket célozzák meg, és nem is visznek el mást, csak a madarakat. A Szibériában őshonos kerecsensólyom egy-egy példánya akár 75 ezer dollárt is érhet a feketepiacon.

De nem csak a madarakat érinti a jelenség, szakértők szerint az elmúlt évtizedben az egész illegális állatkereskedelem megváltozott, elkezdte jobban vonzani a szervezett bűnözést, ahogy jövedelmezőbb lett. Bizonyos halfajok is népszerűek az állatcsempész-maffia körében, az üvegangolna például tonnánként közel egymillió euróért kel el a feketepiacon – igaz, ezt nem tartani, hanem megenni veszik az emberek. Becslések szerint évente 100 millió tonnát csempésznek belőle az EU-ba Kínából. 

 

Az INDEX szerint az  állatkereskedelem felpörgése valójában csak egy szeletét jelenti annak a trendnek, hogy a szervezett bűnözői csoportok érdeklődésének homlokterébe a pénz helyett egyre inkább a drága tárgyak (pl. ékszerek, kütyük) kerülnek. Ennek oka, hogy a készpénzes fizetés visszaszorulásával kevesebb kp forog világszerte, így egyre nehezebb nagy mennyiségeket ellopni belőle. Ahol még sok található belőle, azok tipikusan a bankfiókok, de a bankrablást a mai világban már sokkal nehezebb megúszni szárazon, így nem sokan kísérleteznek vele.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek