A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Tavaly nyáron tört ki a repohárháború, ami odáig fajult, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) közvetítésével munkacsoport alakult repoharas cégek, környezetvédők és tokenellenes civilek részvételével. A cél egy mindenkinek elfogadható, kompromisszumos rendszer kidolgozása.

A BKIK által összefogott munkacsoport 2022-ben online felmérést végzett, amit egy hónap alatt több mint 4 ezren töltöttek ki. A kutatásból az is kiderül, hogy a fogyasztók számára a legnagyobb problémát a visszaváltási lehetőségek követhetetlensége jelenti. A kutatás eredményei alapján a BKIK április elejéig egy szakmai önszabályozó csomagot állítanak össze, aminek célja, hogy segítse a vendéglátói vállalkozások fogyasztóbarát önszabályozását.

A válaszadók számára a fenntarthatósági szempontok a legfontosabbak: a résztvevők 85 százaléka mondta, hogy fontos számára a környezetvédelem. Ennek az igénynek az újrahasználható poharak teljes mértékben megfelelnek. Ugyanakkor a többség átláthatatlanak tartja a jelenlegi repohárrendszert, a felmérésben résztvevők 60 százaléka szerint szüksége lenne egyértelművé tenni, hogy mely helyek használnak repoharat, és hol milyen tokent fogadnak el.

A kutatás résztvevőinek 56 százaléka szerint az is problémás, hogy vagy a poharat vagy az ehhez kapcsolódó tokent maguknál kell tartaniuk, amiket a válaszadók mindössze 25-30 százaléka őriz meg vagy viszi magával a későbbiekben.

A problémák mellett a BKIK felmérése kitért a megoldásokra, amik a következők:

  • a kitöltők 83 százaléka szerint megoldás lehet, ha a repoharakat nem csak egy adott helyszínen lehet használni – ez kiemelten fontos lenne a szórakozóhelyek, koncertek, fesztiválok esetén;
  • 63 százalékuk szavaz arra, hogy az utolsó kör elfogyasztása után a poharat pénzre lehessen visszaváltani;
  • a válaszadók kicsivel több mint fele, 51 százaléka szerint jó ötlet lenne például egy olyan automata, amely a repoharat pénzért vagy tokenért váltaná vissza;
  • szintén ugyanennyien javasolták egy Revo Token applikációt, ami a bankkártyáról csak 72 óra után vonja le a használati díjat, amennyiben a repoharat nem váltják vissza;
  • a legkevésbé népszerű megoldásnak pedig a helyszínen hagyandó, de ingyenes repohár volt, erre csupán a résztvevők 44 százaléka szavazott.

A Telex repoharak és a tokenek jelenségéről szóló komplex-cikke ide kattintva olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek