A rovat kizárólagos támogatója

Baktériumokat hordoznak a bankjegyek és pénzérmék. A megkérdezett magyar felnőttek 84 százaléka szerint koszos a készpénz, ám mindössze négy emberből egy mossa meg minden alkalommal a kezét, miután pénzhez ért.

A magyar felnőttek harmada nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne változtatni az életmódján azért, hogy higiénikusabban éljen, megelőzve ezzel a lengyel, cseh, német és horvát válaszadókat – derül ki a MasterCard ma nyilvánosságra hozott kutatásából. A felmérés a többi vizsgált országban is hasonló eredményt hozott: kiderült, hogy az európaiak kétharmada szerint koszosak a pénzérmék és papírpénzek, így nem higiénikus kézbe venni őket, ám öt európai felnőttből mégis csupán egy mossa meg a kezét, miután pénzhez ért. A kutatás során 12 európai országban 9 000 embert kérdeztek meg, akiknek többsége koszosabbnak tartja a készpénzt, mint a tömegközlekedési járművek kapaszkodóit, ám a megkérdezett európaiak egyelőre nem hagytak fel a készpénzhasználat szokásával.

A MasterCard kutatásának további eredményei szerint tízből csaknem négy európai hajlandó lenne változtatni az életmódján a nagyobb higiénia érdekében, és a többségük azt mondta, szívesen térne át a bankkártyás illetve egy érintéses fizetésre ebből a célból. Ami a nagyobb higiénia érdekében történő életmódbeli változtatás kérdését illeti, a magyarok a 12 országot átfogó kutatásban hatodik helyen végeztek: a megkérdezett magyar felnőttek 35 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne változtatni az életmódján azért, hogy higiénikusabban éljen, megelőzve ezzel a lengyel, cseh, német és horvát válaszadókat – írta a penzcentrum.hu.

Az utóbbi években számos tudományos kutatás igazolta, hogy a bankjegyek és pénzérmék baktériumokat és más mikrobákat hordoznak. Az emberek többsége tudatában van annak, hogy kockázatos pénzzel érintkezni, ám a gyakorlatban a többség még a legegyszerűbb higiénés szabályokat sem tartja be. A készpénzhasználat éppolyan fertőzésveszélyes, mint megfogni a vécékilincset, közös tányérból enni nyilvános helyen, vagy megfogni egy mozgólépcső korlátját.

Az emberre veszélyes kórokozókat is hordoznak

A privatbankar.hu egy korábbi vizsgálat eredményeit közölte: az Oxfordi Egyetem munkatársai megvizsgálták, valójában mennyire szennyezett a készpénz. A kutatók megállapították, hogy az átlagos ideje forgalomban lévő, Európában használt bankjegyek felületén egyidejűleg több mint 26 ezer baktérium található. Sőt, a frissen kibocsátott pénzeken is több, mint 2400 baktériumot fedeztek fel.

A MasterCard megbízásából készült kutatás kimutatta azt is, hogy az európai valuták közül az euró a legkevésbé fertőzött baktériumokkal, azonban ezek a bankjegyek is több, mint 11 ezer bacilust hordoznak, négyzetcentiméterenként közel 75-öt. A leginkább fertőző valuta a svéd korona, ezt vizsgálva a kutatók 39600 baktériumot fedeztek fel, négyzetcentiméterenként 246-ot.

Ian Thompson az Oxfordi Egyetem professzora szerint az európai fogyasztók véleménye nincs messze az igazságtól. A vizsgált euró-bankjegyek átlagosan 11 ezer baktériumot hordoztak, melyek közül több fertőzések terjesztésére is képes. A korábbi, bankókon végzett kutatásaink kimutatták, hogy a készpénzen esetenként megtalálható olyan, potenciálisan az emberre nézve is veszélyes baktérium, mint a légzőszervi, húgyúti és sebfertőzéseket okozó Klebsiella vagy egyéb enterobaktériumok – tette hozzá az Oxfordi Egyetem professzora.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás