A rovat kizárólagos támogatója

Trump elnök elvi engedélyt adott rá, hogy olajvezetéket vezessenek át a világ legnagyobb vízbázisán. Ennek a testvérvezetéke repedt most meg Dél-Dakotában, percek alatt 800 ezer liter olaj folyt szét.

Csaknem 800 ezer liternyi, nagyjából ötezer hordónyi olaj ömlött ki a dél-dakotai Amherst közelében a Keystone olajvezetékből. Ez szállítja a Kanadában a hagyományos módszereknél szennyezőbb módon, olajhomokból kinyert olajat az Egyesült Államokban, és ennek a bővítése ellen zajlottak hónapokig összecsapásokba torkoló tiltakozások tavaly.  Az olajvezeték üzemeltetője, a TransCanada tájékoztatása szerint a szivárgást az olajnyomás csökkenése jelezte. A nyomáscsökkenés érzékelése után negyed órával már le is zárták a vezetéket, de a földalatti csövekből addigra már annyi olaj folyt ki, hogy az a felszínre is felszivárgott.

Brian Walsh, a dél-dakotai környezetvédelmi és természetierőforrás-minisztérium szóvivője szerint államában ennél súlyosabb baleset még nem volt a Keystone olajvezetékkel.

Mindez három nappal azelőtt történt, hogy a szomszédos Nebraskában döntenek a Keystone testvérvezetékének, a Keystone XL vezetéknek az engedélyezéséről. Ez utóbbi vezeték is a föld alatt futna, keresztül a világ legnagyobb föld alatti vízbázisán az Ogallalán, amely 450 ezer négyzetkilométeren, vagyis 4,5 magyarországnyi területen fekszik nyolc amerikai államban. Az ogallala feletti területek adják az öntözött amerikai mezőgazdasági földek 27 százalékát, ebből termelik ki az öntözésre használt víz 30 százalékát az egész Egyesült Államokban. Emellett majd kétmillió ember ivóvizét is innen biztosítják.
 

Részben ezért, részben pedig azért robbantak ki tavaly erőszakos tiltakozások a csővezeték ellen, mert azt egy, az őslakosoknak szimbolikus területen is átvezették volna. A tiltakozások akkor sikeresnek bizonyultak, Obama elnök felfüggesztette a projektet. De utódja, Donald Trump márciusban áldását adta a vezeték kiépítésére. Trump szerint ugyanis a vezeték építése "nagy győzelem" lenne az amerikai munkásoknak. Nem lenne az, az építkezés legfeljebb ideiglenes álláslehetőségeket teremt.

A mostani, a Keystone olajvezetéket érintő baleset a hatóságok tájékoztatása előtt egyelőre a jelek szerint nem szennyezte a vizeket, bár Walsh szerint "még egy pár napba beletelik, amíg leásunk a csövekig, hogy lássuk, szennyeződött-e a talajvíz".

A TransCanada saját tájékoztatása szerint együttműködik a hatóságokkal. "A köz és a környezet biztonsága a legfőbb prioritásunk, folyamatosan tájékoztatni fogunk a fejleményekről" – írta a 444.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek