Hirdetés

Az erdők világszintű, drámai eltűnésének veszélyére figyelmeztet a Természetvédelmi Világalap. A WWF legújabb tanulmánya szerint, ha a fakitermelés az eddigi ütemben halad, 2050-re a veszteség elérheti a 230 millió hektárt.

Az ilyen mértékű növekedés pedig világszerte jelentős negatív hatással lehet a klímára, a faji sokszínűségre és a gazdasági fejlődésre. Jelenleg a Föld percenként 35 futballpályányi erdős területet veszít el.

A WWF a fakitermelés elleni gazdasági és politikai összefogásra szólított fel.
"Az erdők a Föld legfontosabb természeti kincsei közé tartoznak: gondoskodnak a tiszta levegőről, megakadályozzák az eróziót, javítják a talaj minőségét, szűrik és tárolják az ivóvizet. Ráadásul számos vállalkozás függ a hosszú távú használatuktól. Az erdők védelme ezért nem csak a politika feladata" – mondta el Philipp Göltenboth, a WWF németországi képviselője.

A tanulmány bemutatja, hogyan járhatna el közösen a politika és a gazdaság a fakitermelés ellen. Példának hozza fel Borneó szigetét, ahol egy 220 ezer köbkilométeres területen a tartós vadgazdálkodásra álltak át a vállalkozások. Ezzel egyidejűleg a WWF megszigorította a föld használatának és védelmének kritériumait is.
 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás