Hirdetés

Egy japán munkás beperelte a fukusimai atomerőművet üzemeltető japán TEPCO céget, mivel fél évet dolgozott hegesztőként a nukleáris katasztrófa utáni helyreállítási munkálatokon, s most leukémiában szenved. A Fukusima 1 nukleáris létesítmény három reaktorblokkja a 2011. március 11-i, 9-es erősségű földrengés és cunami nyomán leolvadt, a sugárzás miatt több százezer embert evakuálni kellett, s zömük azóta sem térhetett vissza lakóhelyére.

A 42 éves férfi előbb a Fukusima 2 erőműnél dolgozott, majd átirányították a katasztrófát szenvedett Fukusima 1 atomerőmű 4. blokkjánál folyó helyreállítási munkálatokhoz – számolt be róla a BBC. Fél évet töltött ott, összesen 19,78 millisievert sugárterhelés érte, ami a hivatalos határértéket nem éri el. A súlyosan károsodott atomerőműnél dolgozók öt év alatt maximum 100 millisievert sugárzást kaphatnak a jelenlegi szabályozás szerint, ezt még nem tekintik az egészségre veszélyes értéknek.

Ám egy szakértői bizottság elismerte, hogy a hegesztő betegsége összefüggésben lehet azzal, hogy a fukusimai munkálatoknál foglalkoztatták. A férfi 59 millió jen (több mint félmillió dollár) kártérítést követel. „Segíteni akartam a katasztrófa következményeinek elhárításában, de úgy kezeltek, mint egy eldobható segéderőt” – nyilatkozta.

A nepszava.hu szerint a TEPCO kétségbe vonja, hogy a férfi leukémiája és az atombaleset között összefüggés lenne, s azt kéri a bíróságtól, hogy utasítsa el a keresetet. A mentési munkálatoknál eddig több tízezer munkás dolgozott.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás