A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

A Miskolci Állatkert párducházába új lakó költözött; Tareca, a fiatal, hároméves perzsa leopárd nőstény Portugáliából, a Lisszaboni Állatkertből érkezett.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárd – vagy más néven párduc – legnagyobb termetű, egyben az egyik legritkább alfaja: vadon élő állományát veszélyeztetettként tartja számon a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN), mivel egyedszáma a becslések szerint mindössze 1000-1200 lehet.

Természetes élőhelye a Közel-Kelet – Irán, Azerbajdzsán, Örményország, Pakisztán, Tadzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán – sivatagos, bozótos, hegyvidéki területei. A ragadozó elsősorban patásokat – juh- és kecskeféléket – zsákmányol, de kisebb emlősöket és madarakat is fogyaszt.

Természetes állományának fennmaradását leginkább az orvvadászok és élőhelyének csökkenése veszélyezteti. A veszélyeztetett párducalfajok közül a perzsa leopárdnak indult elsőként tenyészprogramja az európai állatkertekben. A program koordinátora a németországi Münster állatkertjéből irányítja a faj európai tenyésztését, ő jelölte ki a Miskolci Állatkert számára is a Lisszabonban 2009-ben született fiatal nőstényt, és ő határozza majd meg, hogy honnan érkezhet a jövőben pár is mellé. Az európai állatkertekben is csupán mintegy száz egyede él, közülük egy immár Miskolcon.
Habár Tareca egyelőre félénk az új lakhelyén, és biztonságosabbnak tartja, ha elrejtőzhet, azért a figyelmesebb látogatók már megpillanthatják az állatot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás