Hirdetés
Forrás: zold8.hu

A pekingi metróban egy olyan készüléket mutattak be, amely pénzt ír fel az utasok virtuális bérletére, ha azok műanyag palackot dobnak bele. Az újrahasznosító automata egyelőre kísérleti jelleggel üzemel, de ha beválik, többet is telepíthetnek.

A pekingi metró Shaoyaoju nevű állomásán üzemelték be azt az intelligens újrahasznosító automatát, amely pénzt ad az egyébként a szemétbe kerülő műanyag PET palackokért – írja az Earth Techling. A gépet hasonlóan kell elképzelni, mint egy üdítőautomatát, azzal a különbséggel, hogy itt megfordul a sorrend: a palack megy be, és a pénz jön ki.

Természetesen a palackért járó jelképes összeget nem készpénzben dobja ki a gép, hanem felírja az utas virtuális számlájára, ami csökkenti az utazás költségeit. Jó hír azonban a fanyalgóknak, hogy a bedobható palackok száma nem korlátozott, így lényegében akár ingyenessé is tehetik saját utazásukat a hipertürelmes pekingi metróhasználók, miközben óvják a környezetüket.

Pekingben a metró az egyik fő közlekedési eszköze azoknak, akiknek nincs kocsijuk. Az üzemeltető társaság ezzel az akcióval is arra készteti a lakosokat, hogy használják gyakrabban ezt a közlekedési formát, miközben környezettudatosságra is nevel.  A tesztüzem után a vállalat további 3000 automata kihelyezését tervezi szerte a városban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás