A rovat kizárólagos támogatója

A civilek szerint a kerületvezetés által kezdeményezett övezeti átsorolásokkal – melyek során 11 ezer négyzetméternyi, eddigi beépíthetetlen erdő válhat lakóövezetté – ugyan papíron nem csökken a zöldterület, de az akció újabb beépítéseknek nyithat utat.Az Élhető Hegyvidékért Egyesület petíciót indított a XII. kerületi zöldterületek védelméért – tudatta közösségi oldalán a civil szervezet. Mint írják, a helyi önkormányzat több terület átminősítését kezdeményezi a fővárosnál, ami 11 ezer négyzetméternyi erdő beépíthetővé tételét jelenti a Rácz Aladár utcánál és a Hegyhát úton. A petícióban felkérik Karácsony Gergely főpolgármestert és a fővárosi közgyűlést, hogy ne szavazza meg az átminősítéseket.

Mint írják, a hegyvidéki önkormányzat a polgármester, Pokorni Zoltán 2023. február 14-i előterjesztése alapján 6 terület övezeti átsorolását szeretné elérni a fővárosi önkormányzatnál. A 11 ezer négyzetméternyi, eddigi beépíthetetlen erdőt lakóövezetté minősítetnék át, “méghozzá nagyrészt a kerület hegyoldalában, ahol már így is rombolja a környezetet a brutális beépítés. Ellentételezésül három másik, eddig beépíthető területet minősíttetnének át erdővé, ill. közparkká, ha azonban az ember megnézi a kérdéses ingatlanokat, máris látja, hogy azok összeválogatása mindössze egyetlen célt szolgál: hogy a hegyoldali beépítések ellentételezéséül fel lehessen mutatni őket”, fogalmaznak, hozzátéve, hogy az átminősítés “a jelenlegi esetben papíron növeli ugyan a zöldterületek értékét, gyakorlatilag újabb kb. 11.000 négyzetméternyi erdőt tesz beépíthetővé”.

A civilek azzal is hangsúlyozzák a kiállás fontosságát, miszerint a XII. kerület a legzöldebb budapesti kerület, ahol az utóbbi években jelentős zöldterületek tűntek el. Cikkünk megjelenéséig kezdeményezésüket már több mint 860-an írták alá.

Az (egyébként a képviselőtestület által megszavazott) előterjesztés és a hozzá tartozó teljes dokumentáció itt érhető el. A dokumentum tartalmazza az egyes ingatlanokat érintő javaslatokat és azok indoklását, illetve “tartalmaz számítást annak igazolására, hogy hogy a zöldterületi kompenzáció megtörténik, a biológiai aktivitásérték pedig növekedni fog”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás