A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace Magyarország „Napenergiát minden családnak!” névvel indít petíciót azért, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek a napelemek, és tovább bővülhessen azoknak a magyar családoknak a köre, akik a napenergia segítségével csökkentik rezsiköltségüket. A szervezet élesen kritizálja a kormány frissen megjelent rendeletét, amellyel megtiltanák az új napelemes rendszereknél a hálózatra való betáplálást.

Ezzel a Greenpeace szerint százezrektől zárnák el azt a lehetőséget, hogy klímabarát megújuló energiával mérsékeljék energiakiadásaikat, ami megengedhetetlen a klíma- és energiaválság közepén.

Október közepén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány változtatást tervez a napelemeknél, és felfüggesztik a betáplálás lehetőségét az újonnan becsatlakozóknál.

A Greenpeace szerint a klíma- és ökológiai válság, illetve az energiaválság megoldásához a megújuló energián keresztül vezet az út. A szervezet ezért érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan intézkedéseket hoznak, amelyekkel leállítják a napelemes fejlesztéseket. A napenergia használata már eddig is jelentős mértékben csökkentette Magyarország szén-dioxid-kibocsátását, mérsékelte Magyarország energiaimport-függőségét, és mintegy 150 ezer háztartás energiakiadásait.

Ezért a Greenpeace petíciót indított a napenergia széleskörű elterjesztéséért közvetlenül azután, hogy a kormány rendelete nyilvánosságra került.

A zöld szervezet petíciójában négy pontos követelés listát is megfogalmazott. Szeretnék elérni, hogy a korábbi nyertes napelemes lakossági pályázatok minél hamarabb megvalósulhassanak, illetve, hogy a kormány korábbi ígéreteinek megfelelően a pályázatok második fordulóját is írják ki. Nyitott betáplálási lehetőséget szeretnének a hálózatra minden új igénylőnek október 31. után is, és intézkedést várnak a kormánytól azért, hogy a hálózat fejlesztésével hosszú távon, kiszámítható módon bővülhessen a lakossági napenergia-szektor.

„Most nem akadályozni kell a megújulós fejlesztéseket, hanem – a többi uniós országhoz hasonlóan – az akadályokat kell elhárítani ezek útjából. A családok számára nem megdrágítani és értelmetlenné kell tenni a tervezett beruházásukat, hanem segíteni őket, hogy klímabarát, olcsó áramot termelhessenek, és ezzel gyorsan és érdemben tudják csökkenteni az energiaköltségeiket. Ehhez pedig minél több napelemes beruházásra van szükség, amivel ráadásul az ország szén-dioxid-kibocsátása és energiafüggősége is gyors ütemben csökkenthető.” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse.

A Greenpeace már a bejelentésekor úgy kommentálta az intézkedést, hogy „a magyar állam ezzel a lépéssel a napenergiás fejlesztéseket nagyjából kinyírta”. Ezután a szervezet tételes listát tett közzé a közösségi médiában, hogy pontosan mi a baja a döntéssel. Ebben többek között az szerepelt, hogy a döntést egyik napról a másikra, minden előzetes egyeztetés nélkül jelentették be, a döntésre és következményeire sem a beruházást tervező magánszemélyek, sem a napelemes rendszerek forgalmazásával, telepítésével foglalkozó vállalkozók nem tudtak felkészülni, illetve csúsztatásnak nevezték a döntés indoklását is, hogy a hálózat országosan ne bírná el ezeket a rendszereket. A szervezet szerint helyi problémák lehetnek ugyan a hálózattal, de a szolgáltató ilyen esetekben eddig is elutasíthatta az engedélykérelmeket.

nyitókép: Járdány Bence Greenpeace

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás