A rovat kizárólagos támogatója

Két éve a pilismaróti erdészet területén fekete gólya pár rakott fészket. Azóta 7 fióka cseperedett benne, de sajna az építmény elpusztult. Az erdészek most műfészekkel várják az igen félénk, védett madarakat.

2014-ben számoltunk be arról az örömteli eseményről, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilismaróti Erdészetének területén fekete gólya pár rakott fészket: abban az évben három, míg tavaly már négy fióka repült ki a családi fészekből.

A gólyák által vékonyabb ágakból, gallyakból készített építmény azonban nem bírta az elmúlt hónapok időjárásának viszontagságait és sajnálatosan megsemmisült. Mivel a fekete gólyák fészekpusztulás esetén nem építenek újat, a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai február végén egy fémből készült műfészket helyeztek ki, ezzel biztosítva a gólyák visszatérésének feltételeit.

pilismaróti fekete gólya műfészekpilismaróti fekete gólya műfészek

A fekete gólya igen érzékeny a környezetének megváltozására, a szakemberek ezért a műfészket pontosan az eredeti helyére tették, a fémvázat pedig ágakkal és gallyakkal „rejtették el”. Az erdészek és a természetvédelmi őrök bíznak benne, hogy a gólyapár birtokba veszi új, most már valóban időtálló otthonát, és ez év nyarán újabb életerős fiókák repülhetnek ki belőle.

Időközben megérkezett Gemencre az első fekete gólya, őt a fészkéhez telepített webkamera közvetítésében lehet megszemlélni.

 

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek