A rovat kizárólagos támogatója

A NÉMET KÖRNYEZETVÉDŐK IS KÉRNEK A NYERESÉGBŐL

“Állítsuk a polgárok játékszenvedélyét és nyereségvágyát a környezetvédelem szolgálatába!” – hangzik a jelmondat, amellyel kilenc, minden állami elkötelezettségtől független szervezet új lottó bevezetését szorgalmazza Németországban. Az indítványozók sorában olyan nagy múltú és nagyérdemű intézmények nevével találkozunk, mint a Greenpeace, a Terre des homes, a Vöröskereszt. A dicséretes kezdeményezés megvalósítása nem könnyű feladat. A föderalisztikus államforma törvényei ugyanis a szerencsejátékok jogait a tartományok hatáskörébe helyezték, az érdekek közötti – vélt vagy jogos – különbségek pedig nem első atkalommal emelnek gátat egy alapjaiban véve okos ötlet elé. Ha komoly pénzösszegekért folyik a játék, akkor hamarosan színre lépnek a jogtudorok. A szövetségi közigazgatási bíróság tavalyi döntése alapján a tervezett “zöld lottó’ nem séfi a törvényeket – ennek ellenére a tartományi kormányok igyekeznek elodázni az engedélyek kiadását.

Az elutasító hangok dalárdájában főszerep jut a düsseldorfi kabinetnek, a legsűrűbben lakott tartomány – Észak-Rajna-Vesztfália – politikai hatalmasai, élükön a szociáldemokrata miniszterelnökkel, Wolfgang Cementtel, csökönyösen védelmezik eddigi kiváltságukat: az állami lottó ugyanis évente hárommilliárd márkás forgalmat bonyolít le, ebből 1,6 milliárd folyik a tartományi kasszába. Elvitathatatlan, hogy számtalan úgynevezett közhasznú szervezet is jelentős támogatásra számíthat ezen forrásból: sportegyesületek, egyházak, kulturális szövetségek és a tartomány Művészet és Kultúra Alapítványa. A szerencsejátékok ügyeiben illetékes belügyi tárca véleménye szerint a totó-lottó, kaszinóhasznot nem lehet tovább fokozni, a piac telitett! A zöld lottó hívei viszont jogosan mutatnak rá arra, hogy a környezetvédelem mindeddig “mostohagyereknek” bizonyult, holott például a tartományban üzemeltetett játékkaszinók forgalma 1996 óta több mint ötven százalékkal emelkedett, az ilyenfajta növekedési rátából pedig sokkal több juthatna a természet támogatására. A tartományi kormány ügyvédei igyekeznek erkölcsi síkra átterelni a “zöld konkurenciával” szemben felhozott érveiket, azt állítva, hogy a jótékonysági szervezetek célkitűzései meg jelszavai alkalmasak a polgárok káros befolyásolására: a “jó ügy” szolgálatában arra késztetik őket, hogy elhárítsák magukról a fokozódó játékszenvedély felelősségét.

A zöld lottó ötletét képviselő Környezet és Fejlesztés Alapítvány holland licenccel igyekszik a gyakorlatba átültetni terveit, a szerencsejátékok ezen variánsának világjoga az ott székelő Novamedia vállalkozás tulajdona. A tíz euróra rugó havi befektetéssel tervezett játék számkombinációja a postai irányítószámokra támaszkodna. A várható kezdeti főnyeremény huszonöt- és ötvenezer euró között mozogna. A nyeremények kifizetése után megmaradt bevételből harmincnyolc százalék jutna a környezetvédelem céljaira, a tartományi szerencsejátékokból mindössze húsz százalék a közhasznú szervezeteknek. Annak ellenére, hogy Észak-Rajna-Vesztfália mindeddig kitart elutasító magatartása mellett, a Környezet és Fejlesztés Alapítvány élén álló Udo Weiss bizakodóan tekint a jövőbe: “Mindent megteszünk azért, hogy október végén rajtoljon a környezetvédelem érdekeit szolgáló lottó. Ha egyelőre a legnépesebb tartományban nem is, de Legalább Bajorországban, Alsó-Szászországban meg a két, tartományi jogokkal rendelkező városban, Berlinben és Brémában.”

Heti Válasz 2001/24.sz.
Heti Válasz

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás