A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: www.etk.hu

Most ünnepli nyolcvanadik születésnapját dr. György Lajos kutatóorvos. Hírként talán el is siklana egy átlagos újságolvasó szeme a hír felett. De ha azt írjuk, hogy Piros nyolcvan éves, sokaknak megakadna rajta a szeme. Őt ugyanis a zöld mozgalomban mindenki csak Piros néven ismeri.

Huszonhárom éve az ő kezdeményezésére alakult meg az ETK – akkori nevén ELTE Természetvédelmi Klub, ma Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület. Aztán az ETK keretei között elkezdte szerkeszteni a GAIA Sajtószemlét (Sajtszemlét), amelynek eddig 400 száma jelent meg. A 401. számot most Piros köszöntésével kezdhetjük.

Piros a hazai zöld mozgalom egyik szellemi atyja. A mozgalomban jónéhányan a Sajtszemlében megjelent írásain, előadásain, könyvein és a vele folytatott beszélgetéseken nőttünk fel. Számomra elsősorban az ökofilozófiai, bölcseleti írásai, gondolatai a legfontosabbak. Az Ökotájban pár évvel ezelőtt Pirossal megjelent beszélgetésben tanítóként határozza meg magát, és kiemeli, hogy a tanító a legtöbbet tanítványaitól, embertársaitól tanul. Peccei nyomán mindig azt hangoztatta, hogy a fiatalokban nyugszik a remény, az ETK-t is azért alapította meg akkori fiatal egyetemista társaival. És a nyolcvan év ellenére Piros ugyanolyan fiatal maradt, mint amilyenek azok voltak, akikkel együtt az ETK-t és a Sajtszemlét indította. Ma is tele van energiával, ötletekkel. Egyike volt azoknak, akik felvetették, hogy Sólyom Lászlót jelöljük köztársasági elnöknek. Valószínűleg ő maga sem gondolta, hogy ez egy sikeres vállalkozás lesz, és alig egy évvel később Sólyom már köztársasági elnökként köszönti őt nyolcvanadik születésnapján.

Pár évvel ezelőtti balesete után átadta másnak a Sajtszemle szerkesztését, de nem bírta ki, hogy ne folytassa a napi, heti és havi sajtó szemlézését, és drótlevélben elkezdte terjeszteni Olvasónaplóját, amely már túl van az ötszázadik számon. Sajnos, miután Piros leadta a Sajtszemle szerkesztését, a GAIA megjelenése kicsit akadozik, de most születésnapja alkalmából egy új szám elkészítésével szeretnénk köszönteni Pirost, és egyrészt azért is, mert én magam is szükségét érzem a GAIA Sajtószemle megjelentetésének, másrészt a Piros iránti tiszteletből is kötelességemnek érzem, ezért most ünnepélyesen megígérem, hogy folytatni fogom a Sajtszemlét.

Isten éltesse Pirost még sokáig!

Sólyom köszöntötte Pirost >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás