A rovat kizárólagos támogatója

Műfű, műanyagtojás, műanyagkosár és temérdek felesleges csomagolás. Ahogy szinte minden, a kiskereskedelem fókuszában álló ünnepkor, húsvét alkalmával is jelentősen megnő a műanyag-felhasználás. Pedig higgyük el, létezhet plasztikmentes húsvét is, méghozzá anélkül, hogy az ünnepi élmény csorbát szenvedne.

Felejtsd el a műanyagot!

A húsvéti tojások gyűjtésére az utóbbi években egyre többen kezdtek festett műanyag kosarakat használni, pedig a hagyományos, vesszőből font kosár minden szempontból tartósabb és fenntarthatóbb megoldás. A hagyományokat érdemes megtartani a hímes tojások esetében is, hiszen bármilyen szép és jó minőségű műanyag tojásokat lehet kapni, megterhelik a környezetet, és közel sem tudják azt a hangulatot biztosítani, amit környezetbarát társaik. Tegyük le voksunkat a hagyományos vagy esetleg a fa tojás mellett, hiszen utóbbi nemcsak dekoratív elem lehet, de nem is terheli a környezetet.

Festés természetesen

Akár hagyományos, akár fa tojást díszítünk, érdemes jobban odafigyelni arra, milyen festéket veszünk, hiszen a locsolók lenyűgözése mellett arra is törekednünk kell, hogy környezetbarát megoldást válasszunk. A legjobb, ha kizárólag természetes összetevőkből készült ételfestékkel dekoráljuk a húsvéti fészek tartalmát: a száraz dióhéjból barna, száraz vöröshagymahéjból barnáspiros, sáfrányból és körömvirágból sárga színt nyerhetünk ki a főzéssel. A színek kikísérletezése még érdekesebb is, mint a kész festék.

Ne műanyagot hozzon a nyuszi!

A gyerekek nemcsak a sonka és a hímestojás miatt várják a húsvétot, a nyúltól csokoládét és ajándékokat is várnak. Az utóbbi kapcsán azonban a nyuszi jobban teszi, ha nem műanyag játékokat, hanem könyvet, ruhát, színezőt, ceruzát vagy élményt helyez a kosárba, hiszen így ő és a gyerekek is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fenntartható és környezetbarát ünnep legyen a húsvét.

A hűtő feltöltésekor a környezetre is gondoljunk!

Az ünnepek központi eleme a mennyei fogásokat felsorakoztató menü, ez pedig húsvétkor sincs másként. A fenntarthatóság azonban a konyhában is fontos, így a házigazdáknak javasolt arra is ügyelni, hogy minél kevesebb hulladékot termeljen a lakoma. Ebben kulcsszerepet játszik a tudatos bevásárlás.

Kreatív zöld ötletek >>>

„A műanyag húsvéti kellékek és dekorációk száműzése mellett az ünnepi bevásárláskor is érdemes a fenntarthatóságot előtérbe helyezni. Figyeljünk rá, hogy lehetőleg olyan élelmiszereket tegyünk a kosarunkba, amelyek nem egyszerhasználatos műanyag csomagolásban vagy zacskóban kaphatók, és törekedjünk arra, hogy csökkentsük a megvásárolt termékek csomagolásából származó hulladékmennyiséget. Válasszunk inkább fenntartható csomagolású termékeket, ha például tojást veszünk, keressük a hagyományos, karton alapú tartóban kapható termékeket, és tartózkodjunk a műanyag tojástartóktól. Apróságnak tűnik, de gondoljunk bele, hány tonna műanyaggal kell számolunk, ha csak ezen a hétvégén minden magyar háztartás műanyag tojástartókat vásárol” – mondta Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője.

Élő állatot húsvétra? NE!

Óva intenek az élő állat húsvéti ajándékozásától az állatvédők, akik évről évre tapasztalják, hogy sok esetben az ünnepek után néhány héttel már megunt állatoktól felelőtlen, durva módon próbálnak megválni a felelőtlen vásárlók.

Az ünnepek alatt az ajándékba kapott élő állatok pillanatnyi öröme után néhány héttel gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet, a rendszeresen keletkező ürülék vagy az állatok szaga. Mindezeken felül az élő állat szőrére, tollára egyre többen allergiásak is – hívja fel a figyelmet az Orpheus Állatvédő Egyesület közleménye.

A szervezet munkatársai az elmúlt évek folyamán többször találkoztak olyan esettel, hogy a megunt kisállatokat dobozba zárva, az út szélére dobják ki, a díszhalaktól toalettbe lehúzással, madaraktól kalitkából kieresztéssel próbálnak megszabadulni. Egy etetéshez szokott háziállat ember nélkül életképtelen, ha utcára dobják, abba nagy eséllyel bele is hal. Ezen felül a megunt házi kedvencet kidobni Magyarországon bűncselekmény, amelyért letöltendő börtönbüntetés is kiszabható.

Felelős állattartó az állat egész életére gondol, amikor állatot vásárol – hangsúlyozzák.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szegedi központja idén is próbál segíteni az ünnepek utáni kidobásra ítélt nyulaknak, így húsvét után egy hónapig, ha semmilyen más megoldás nincsen, utcára dobás helyett díjmentesen leadható az állatvédőknek minden nyúl.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás