A rovat kizárólagos támogatója

A polikarbonát tető nagyon praktikus: átereszti a fényt, de megvéd a víztől. Könnyű és nem terheli meg a szerkezetet, jól ellenáll az időjárásnak is. Nyáron viszont nincsen könnyű dolgunk. Ilyenkor az anyag tágul, az UV tűz, a műanyag melegszik. Lehet a polikarbonát tető nyáron is kényelmes? 

Ne feledjük a fektetőgumit!

A polikarbonát lapok egyik nagy ellensége a hőtágulás. Ez főleg azokon a tetőkön jelent problémát, amelyek nagy felületűek és sok illesztést tartalmaznak. Ilyenkor az anyag a meleg hatására nagyon könnyen összefeszül, ha viszont hideg van, rések alakulhatnak ki. Ezek a jelenségek megelőzhetők, de csak kellő körültekintéssel. Az egyik legfontosabb, hogy két lemez illesztéséhez használjunk a lemezhez illő H-profilt. Ebben a kiegészítőben mindig van annyi hely, hogy táguláskor a lemez szabadon beljebb nyomódhasson, cserébe viszont télen sem keletkezik szivárgás. 

Hasonlóan fontos a polikarbonát tömítő- és fektetőgumik használata. Ezek rugalmasan rögzítik a szerkezetet, így sem melegben, sem szélben, sem esőben nem kell aggódni amiatt, hogy a szerkezet megreped.

Mit tehetünk még?

A polikarbonát tető másik nagy, nyári ellensége a zivatar. Ha a nedvesség a tető légkamráiba jut, ott a melegben könnyen alakul ki algásodás, penészesedés. Ennek azonban szerencsére könnyen a végére lehet járni. Mindössze néhány szabályt kell betartani ehhez. 

A légkamrák legyenek mindig párhuzamosak a tető dőlésére! Ha így tesszük fel a lemezeket, akkor a víz a lejtés irányába távozni tud. A lemez felső szélére helyezzünk nedvességálló végzáró elemet, az alsó részére pedig páraáteresztő lezárást. Ha így készítjük el a tetőt, nem kell aggódnunk a zöldes foltok, mohásodás miatt. 

Mi a helyzet az UV-sugárzással?

A mai lemezek többsége már legalább az egyik oldalán UV-álló. A napsugarak így nem tesznek sok kárt a felületben. Amire érdemes figyelni, az a tető árnyékolása. Sokan ilyenkor fekete műanyagot, fóliát helyeznek a tetőre, így próbálják árnyékolóvá alakítani a felületet. Ez nem egy jó döntés. A fekete felületek összegyűjtik és hőenergiává alakítják a meleget. Ettől a felület is túlságosan átforrósodhat. 

Ha mindenképpen árnyékolni szeretnénk, az egyik legjobb döntés, ha napvitorlát használunk. Ez a világos színű drapéria visszaveri a fényt, így sokkal kellemesebb klímát biztosít. A tető alá is feszíthetünk világosabb anyagot, függönyt, textilt. Ezzel sokat tompíthatunk a beeső fényen. 

A jégeső csak viszonylag extrém esetekben tehet kárt a tetőben. Sokan viszont panaszkodnak arra, hogy a tető egy-egy zivatar során megreped. Ez általában a gyenge minőségű anyagoknál fordul elő. Azért történik, mert a tetőben valószínűleg már eleve feszültség van. A jég, eső hatására a forró terület hirtelen lehűl, ez valóban repedést okozhat.

A polikarbonát tető azonban egy nagyon masszív szerkezet. Ha jó minőséget választunk és betartjuk a szerelési útmutatót, évekig esztétikus, tartós megoldást kapunk.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás