A rovat kizárólagos támogatója

Aki egyetért a mai rapid jogalkotással, a városi zöld területek pusztításával az nem politizál. Aki tiltakozik ellene az politizál? Mit csináljon egy békés környezetvédő? Belenyugvással vegye tudomásul, hogy a “fejlődés” pusztítással jár? A belenyugvás nem politizálás? Vagy mondja el, írja le a gondolatait, ellenérzéseit és viselje magán a “politizálás” szégyenbélyegét?

Aggódó ismerőseimtől, barátaimtól, ártatlanságukat őrző magánszemélyektől védelmező tanácsokat kapok: Vigyázz! Ne politizálj! Vigyázz! Nehogy politikailag félreérthető legyen! Soha nem akartam politizálni, reméltem, hogy soha nem lesz rá szükség. Ami napjainkban a környezetvédelem területén történik, azt a jövő nemzedékek elleni merényletnek tartom. Néhány példát említek, amikor civilként, állampolgárként, környezetvédőként jogtalanságot, pusztítást tapasztaltam, ami megszólalásra, tiltakozásra késztetett.

Senkitől nem kívánom, hogy azonosuljon a véleményemmel, de javaslom, hogy informálódjanak, nem csak az ingyenes helyi lapokból és a közszolgálati médiából, mert ott ezekről a dolgokról szó sem esik. Nem csak a lakosságnak nincs módja tájékozódni, de a civil szervezetekkel történő kötelező egyeztetések sem valósulnak meg. Sőt! Utólagos iratmegtekintésre sem kapták meg a Kossuth téri átépítés dokumentumait a Védegylet munkatársai. A fák kivágásáról szóló értesítést egy héttel a fairtás után kapták meg. A fák egészségesek voltak! Láttam! Ismertem őket.  Illés Zoltán államtitkár az átkosban meg tudta védeni a Nagymező utca fáit, vagy a Tubest a radartól. Most hallgat! Miért?
Az ügyészség és az ombudsman szerint is számtalan jogszabályt megsértettek az építkezés és a környezetkárosítás során. Áldozatok: 133 fa és 440 m2 cserje + füves terület. Illés Zoltán hallgat. Vagy csak a láncfűrészektől nem halottam a hangját?

Római part. Gát kell! De milyen? Olyan, ami megvédi a főváros egyetlen fövenyes, kavicsos partszakaszának élővilágát? Olyan, amelyik megvédi a meggondolatlanul (?) kiadott építési engedélyekkel az ártérBE épített szállodákat? A Duna Charta és a Védegylet, a Levegő munkacsoporttal tiltakozik…meg sem kérdezték őket. De ott van az MTA Tájvédelmi szakvéleménye. Eszerint a terület jelentős környezeti értéket képvisel, megőrzése a választott mobil gát technika alkalmazása esetén lehetetlen. Több száz fát kell kivágni, a ki nem vágottaknak” jó esélyük van a túlélésre” hiszen csak 5 méter sódert fognak rájuk tölteni….de legalább így sem éri el a gát az előírt védelmi szintet. És még nem esett szó a halak ivóhelyéről, a vadkacsák költőhelyéről, a fán fészkelő madarakról
Illés Zoltán, aki a Liszt Ferenc téren megakadályozta a fák kivágását, most hallgat.
….

Városligetbe, a lakosság megkérdezése, tájékoztatása, a Magyar Urbanisztikai Társaság ellenvéleményének dacára folyik a Múzeumi negyed tervezése. + 6 Múzeum + egy termál fürdő, új Cirkusz és gasztro – falu épül…160 milliárdból.
"1031/2013. kormányhatározat az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttesről 1.8. felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy kezdjék meg az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes megvalósításához szükséges ingatlanrészek tulajdonjogi helyzetének rendezéséhez, azok állami tulajdonba kerüléséhez szükséges intézkedések előkészítését;  Fővárosi tulajdonból azonnal állami vagyonkezelésbe, amikor is ha kiemelt beruházássá nyilvánítják az új épületek építése minden más szempontot felülír.
Illés Zoltán és Tarlós István hallgat.  Az újságírók boldogan tudósítanak a Városliget megújításáról. Tudatosan hazudnak, vagy van az a pénz, amiért az ember a Városliget 6 emeletes épületekkel történő körbeépítését megújulásnak látja?
………..

2012. szeptemberében a Fővárosi Önkormányzat nyilvános vitára a honlapján közzé tette a helyi jelentőségű védett természeti területekről szóló rendelet tervezetét.  Örömmel vetettem rá magam, boldog voltam, hogy átrághatom a 126 oldalt és véleményt írhatok róla.
A beadványra nem is reagáltak ( lásd nemzeti együttműködés rendszere). A korábbi 48 védett természeti emlékből 13 öreg fa és egy geológiai képződmény maradt a listában. Többnyire a fasorok maradtak ki a védelemből. De pl. megszüntette a Fővárosi Állat és Növénykert fővárosi védettségét. Személyes megkeresésemre azt a választ kaptam, hogy ennek az az oka, hogy országos védettség alá akarják helyezni. Jelenleg egyik védettség alatt sem áll.
Illés Zoltán és a város lakossága hallgat. A „vita” a szokásos látszat nyilvánosság volt.
………..

A Margitsziget hovatartozása is lehetne akár jó is. Ha szakmai viták és a lakosság folyamatos tájékoztatása mellett születne olyan döntés, amiben minden szakma képviselőjének szempontjai megjelennek. Lehetne Nagy Budapestben gondolkodni, nem kerületekben. No de a polgármester és a lakosság is az újságból értesül róla, hogy mi készül!? Rendben van ez így? Hasonlóan más visszamenőleges jogalkotásokhoz. A XIII. kerület legalább a polgármesterétől megtudhatja, hogyan döntenek a megkérdezése nélkül a Margit szigetről. A zuglóiak nem ilyen szerencsések. Mi csak az interneten juthatunk hírekhez. A polgármesterünk hallgat….majd amikor megnyilatkozik, benyújt egy olyan egyéni képviselői indítványt, amely szerint a Városligetet kiemelik a magyar jogrendszerből, nem kell alkalmazni az országos építészeti jogszabályokat, bármit építhet bárhova a teljhatalommal felruházott Vagyonkezelő.
Illés Zoltán, Tarló István és a város lakossága hallgat.
Az ellenzék hallgat. Környezetvédelem ügyében legalábbis hallgat. Ő is önmagával van elfoglalva. Ha én politizálok, akkor most a hallgató kormánypárthoz vagy a hallgató ellenzékhez vagyok lojálisabb?
…..

Folytathatnám a sort: a Hortobágyi Nemzeti Park fejlesztését, megóvását célzó projekt megvalósításáról lemond a kormány és vissza kívánja utalni a pénzt az Eu-nak.
….akkor ez ellen hol és hogyan tiltakozhat egy környezetvédő, úgy, hogy a fanyalgók ne minősítsék politizálásnak?
Őt magát pedig túlmozgásos, ostoba környésznek”? ( Idézet Tarlós Istvántól)
Kinek-kinek jogában áll ezt politizálásnak vagy környezetvédelemnek tekinteni.
Amikor jogalkotóktól védjük a környezetet az vajon melyik?
Amikor nem akartuk, hogy Forma 1-es versenypálya, vagy Nemzeti Színház épüljön a Városligetbe az környezetvédelem volt vagy politika? Amikor tiltakoztunk az új kormányzati negyed ellen vajon azt gondoltuk, hogy legyen helyette múzeumi negyed a Ligetben?
Ezeket a környezeti katasztrófát okozó döntéseket politikusok hozták, tehát a tiltakozást is csak nekik tudom adresszálni.
Én sajnálom a legjobban, hogy a Teremtett Világot így kell védelmeznem.
Védelmezni fogom, akármivel is vádoljanak!

Írom a bloggomat, tüntetek a fák kivágása ellen, a Római partért, tudatosan, szakmailag megalapozott véleményeket olvasok és írok, amennyire tudásomból telik..
„Csak” a Városvédő Egyesületnek vagyok tagja. Védem a városomat, mint a kutya a territóriumát. Csak nem körbepisiléssel, hanem körbeírással.
A környezetvédelem, a biológia, az ökológia ugyanis szakma!!!! Természettudomány!
Kérem felsorolni az indokokat, hogy miért jó a Városliget beépítése a városlakóknak? Környezetünknek?, a talajvíznek?, a szmogban így is gazdag levegőnek?
Én érvelek, de kutya ugatása nem hallik az égig. Ahhoz sok kutyának kell ugatnia.. Zuglóban már egyre több kutya ugat.
Vagy dugjam a fejem a homokba és higgyem el, hogy ez nemzeti érdek? Higgyem el, hogy a nemzet emlékezetének tárgyait csak a világ legrégebbi közparkjának hűlt helyén épült épületekben lehet elhelyezni, miközben százával vannak lakatlan és használaton kívüli épületeket és gazos ingatlanok a városban?

Vártam, hogy a parlamenti többség önmérsékletet tanúsít. Vártam, hogy az államtitkár megszólal, hogy elég. Vártam, hogy a zöld ombudsman megszólal. Megszólalt. Lemondott, mert soha nem vették figyelembe a szempontjait és nem tudta megvédeni a jövő nemzedékek érdekeit, amelyek alapját a természet-, és környezetvédelem adja. ( Dr Fülöp Sándor) Megszólalt prof.dr. Szabó Máté ombudsman is. Ma nem ő az ombudsman.

„Vétkesek közt cinkos, aki néma” Nem lehetek cinkos!
Nem tudom elfogadni, hogy az esztelen pusztítás ellen nem tehetünk semmit….. Én az Isteni és a természeti törvényeket tekintem magamra nézve kötelezőnek. Nekem érték egy 150 éves platán, de nem respektálok egy azonnal hatályba léptetett kormányhatározatot! Ugyan kérem! Amikor az alaptörvény is rosszabb, mint az én határidőnaplóm: áthúzom a lejárt bejegyzést és ráírom az újat…Ami tegnap érvényes volt, az mára nem az, ha nem akarom. Egyéni képviselői indítványok ágyaznak meg kiemelt beruházásoknak, szentesítve a törvénysértést?!

NEM politizálok! Védem a várost, a Városligetet.
NEM az én szégyenem, ha ez politikai kérdés!

Aki egyetért, lelkesedik és mindent megszavaz, az nem politizál? Hanem bio-díszletként asszisztál a törvénysértéshez?
Vagy ha a városlakók nem politizálnak, akkor az igazi politikusok bátran tehetnek bármit? Ők beleszólhatnak a mi életünkbe? Megszabhatják, hogy maradjon-e levegőnk, vagy belehaljunk a zaj-, fény-, és környezetszennyezésbe, szmogba?
Miért lett egyáltalán szitokszó a „politika”. Holott eredeti jelentése szerint a város ügyeivel való természetes foglalatosságot jelentette.
És tényleg félnie kell annak, aki elmondja a véleményét a város ügyeiről?
Én nem hiszem!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás