A rovat kizárólagos támogatója

Portugália november első hetében minden idők leghosszabb időszakában több megújuló energiát termelt, mint amennyi villamos energiára szüksége volt.

Október 31. és november 6. között a megújulóenergia-termelés 149 órán keresztül folyamatosan meghaladta az ország villamosenergia-szükségletét, ami új rekordot jelent – írja az Euronews.

Hat egymást követő napon 1102 GWh villamos energiát termeltek, szemben az ország ugyanezen időszak alatt elfogyasztott 840 GWh-val. A termelés 262 GWh-val haladta meg a háztartások és az ipar energiaszükségletét.

A korábbi, 2019-ben felállított rekord 131 óra volt, amikor a kínálat meghaladta a keresletet.

Portugália a többlet villamos energiát Spanyolországba exportálja

Két további rekord is született ebben az időszakban. A megújuló energia 2023. október 31-től 131 órán keresztül meghaladta a teljes nemzeti villamosenergia-rendszer szükségleteit – beleértve a víztározók szivattyúzásához szükséges igényeket is. Ezt a teljesítményt a hagyományos hőerőművek, például a földgázüzemű kombinált ciklusú erőművek igénybevétele nélkül sikerült elérni.

November 1. és november 5. között pedig 95 egymást követő órában a megújuló energiaforrásokból származó termelés meghaladta a fogyasztást, anélkül, hogy szükség lett volna földgázzal működő kombinált ciklusú erőművekre, és Portugália képes volt villamos energiát exportálni Spanyolországba.

„Ezek a fontos rekordok azt bizonyítják, hogy Portugália fenntartható módon halad a hazai megújuló energiaforrások fokozatos beépítése felé, megtartva az ellátásbiztonság és a szolgáltatás minőségének alapvető céljait” – mondta a hálózatüzemeltető REN.

Portugál energia átmenet. Lisszabon környéke 2022 szept. Kép: Sarkadi Péter / Greenfo

Mik Portugália megújuló energiával kapcsolatos célkitűzései?

Portugália célja, hogy 2030-ra villamosenergiájának 85 százalékát megújuló forrásokból állítsa elő. Reméli, hogy 2040-ig valamennyi földgáztüzelésű erőművét leállítja, és 2045-re – az eredeti vállalásnál öt évvel korábban – szén-dioxid-semlegessé válik.

Októberben a REN szerint a megújuló energiaforrások az ország energiaszükségletének 67 százalékát állították elő, főként a víz- és szélenergia kedvező feltételeinek köszönhetően. A szél önmagában történelmi csúcsot döntött a múlt hónapban Portugáliában, hogy mennyi energiát termelt egy nap alatt.

Az év eleje óta a megújuló energiaforrások az ország energiaszükségletének 56 százalékát fedezték. Ennek 24 százalékát a szél, 18 százalékát a vízenergia, 8 százalékát a napenergia, 6 százalékát pedig a biomassza tette ki. Portugália energiájának 21 százalékát földgázzal termelték, a fennmaradó 23 százalékot pedig más országokból importálták.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás