A rovat kizárólagos támogatója

A csehországi Ostravából érkezett egyéves Bella nevű hóbagollyal bővült a Budakeszi Vadaspark állománya. A ritkaságnak számító állatot már a közönség is megtekintheti.

Bár a Budakeszi Vadaspark elsősorban a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített fajok bemutatását tekinti feladatának, a látogatók már korábban is találkozhattak olyan, a hazai állatkertekben ritkán látható különleges állatfajokkal, mint a jávorszarvas és a bölény. Ilyen ritkaságnak számít Bella is: a vadaspark új hóbaglyának különleges tollazatát március vége óta csodálhatják meg látogatók.  

A hóbaglyok az északi tundravidékeken élnek, ezért hazánkban igen ritka vendégnek számítanak – a Kárpát-medencében csak akkor sikerült néhány kóborló példányt megfigyelni, amikor a hóbaglyok az északi területeken nem találtak elegendő táplálékot. A vadaspark új lakója a csehországi Ostravából egyedül érkezett, ám a tervek szerint az egyéves tojó nem sokáig marad magányos, hiszen hamarosan egy hím hóbagoly lesz a társa. A vadaspark állatgondozói nagyon reménykednek abban, hogy a hóbagolypár nemsokára szürke, pettyes fiókákkal örvendezteti majd meg a park látogatóit.

A fokozottan védett hóbagoly körülbelül ötven-hatvan centiméter magas, és másfél-két kilogramm tömegű. Fészkét a nyílt tundrán valamilyen magaslatra, dombtetőre vagy sziklák tetejére, esetleg földmélyedésekbe építi. A hóbagoly a tojásait május-júniusban költi ki, fészke átlagosan négy-kilenc tojásból áll, de táplálékbőség idején akár tizennégy tojást is költhet.
A többi ragadozómadárhoz hasonlóan a hóbagoly hímjei is kisebbek a tojóknál, de a két nemet a tollazatuk színezetéről is meg lehet különböztetni: míg a hímek felnőtt tollazata csaknem teljesen fehér, addig a nőstények tollruhája a fejükön feketén pettyezett, a hátukon pedig sávozott. Más nagytestű madarakhoz hasonlóan a hóbaglyok is igen hosszú életűek, hiszen akár tíz évet is elélhetnek.

Főleg a fiatalok körében a hóbagolynak remek reklámot hozott , de egyben kárt is okozott Harry Potter Hedvig nevű házikedvence.

Harry Potter miatt pusztulnak a baglyok

Harry Potter miatt pusztulnak a baglyok

Az indonéz piacokon az elmúlt 20 évben meredeken emelkedett az eladásra kínált, vadorzók által befogott védett baglyok száma. „Hiába tűnnek élettelinek és boldognak, amikor a piacon látjuk őket, valójában már akkor is halottak”

A madarakat főként gyerekek követelik ki szüleiktől, és házi kedvencként akarják őket tartani. A bagolymánia felfutásáért pedig az éppen húsz éve kezdődött Harry Potter-széria a felelős, amelyben a varázslóinas hűséges háziállata és személyes postása egy Hedvig nevű hóbagoly.

Négy ok, amiért Hedvig volt a legjobb Roxfortban – e címmel jelent meg egy cikk az író, J. K. Rowling Harry Potter-rajongó közösségét összefogó Pottermore honlapon. Ebben szabályos nekrológot írnak a bagoly tiszteletére. Az okok között olyanokat találunk, hogy Hedvig egyéniség volt, több Harry házi kedvencénél, továbbá okos, és nem is csak egy madárhoz mérten. A baglyot A halál ereklyéi című kötetben öli meg a főgonosz Voldemort. Részletek >>>

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek