A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kártérítési pert indít a hírhedten rossz levegőjű észak-kínai Hopej tartománybeli Sicsiacsuang egyik polgára a szmog miatt a város környezetvédelmi hivatala ellen. Li Kuj-hszin követeli a légtisztító berendezésébe vásárolt szűrők és arcmaszkok árának megtérítését, valamint a kényszerűségből kocogás céljára igénybe vett kondicionáló terem belépti díját.

Ez összesen 10 ezer jüant (368 600 forint) tesz ki. Indoklásként azt is megjegyezte, hogy a város a légszennyezésért felelős vállalatok által befizetett társasági adóbevételek kedvezményezettje.  Arról, hogy a bíróság befogadja-e Li keresetét, február végén döntenek az illetékesek. A férfi ügyvédje úgy vélte, Li esete precedens értékű lehet, hiszen mindenkinek, aki a városban él, hasonlóképpen rosszak az életkörülményei. Álláspontja szerint – amit a beadványban is kifejtettek – a városvezetés törvény szerinti kötelessége megvédeni a település lakosait és csökkenteni a levegő szennyezettségét.
Li egy helyi lapnak elmondta, hogy kártérítést szeretne a fojtó szmog miatt polgártársainak is. Mint mondta, keresetével azt akarja elérni, hogy az emberekben tudatosuljon: a szmognak ők az igazi áldozatai.

A több mint tízmilliós Sicsiacsuang, Hopej székhelye a környező nehézipari, különösen acélipari gyárak miatt többnyire a legszennyezettebb levegőjű városok listavezetője. A város vezetői tegnap döntöttek helyi forgalomkorlátozásról, amelynek eredményeképpen az autók egyötödét rendelték le az utakról. Úgy tudni, a környező nagy üzemeket is termelésük ideiglenes felfüggesztésére vagy korlátozására kötelezték.

Egyre elviselhetetlenebb a szmog Pekingben

Egyre elviselhetetlenebb a szmog Pekingben: légzőszervi megbetegedések panaszával lepték el az emberek a kórházakat, a hatóságok az iskolákban minden szabadtéri tevékenységet felfüggesztettek, a lakosságot maszk viselésére és a tömegközlekedés használatára bíztatták. Tegnap, csakúgy mint a hétvégén, a harmadik fokozatú, narancsszínű szmogriadó volt érvényben, mert a levegőben köbméterenként található 2,5 mikron nagyságú, egészségre különösen veszélyes finom porszemcsék mennyisége (PM2,5) tartósan 250 mikrogramm felett volt. A belvárosban a PM2,5 rendszeresen megközelíti a 400 mikrogrammot. A fővárosi önkormányzat még pénteken 36 vállalatot utasított a termelés leállítására, és további 75 esetben szólított fel a termelés csökkentésére. Egy új metróvonal építését is ideiglenesen leállították, több építkezéssel együtt.  A levegőszennyezettség súlyosságát kifejező négyfokozatú skálán a negyedik, a vörös a legerősebb, annak bejelentéséhez három egymást követő napon át tartó súlyos szennyezettséget kell mérni, ami hivatalosan 300 és 400 közötti PM2,5 értéket jelent.
A vörös jelzés esetén azonnal forgalomkorlátozást kell bevezetni, a páros és páratlan rendszámokkal rendelkező járműveket csak váltott napokon engedik az utakra, az iskolai oktatást is felfüggesztik, az ipari üzemeket bezárják vagy csökkentett termelésre kötelezik.
A pekingi autóutak forgalmán egyelőre nem érződik, hogy a felhívásnak számottevő autótulajdonos eleget tett volna, viszont láthatóan az átlagnál többen védekeznek arcmaszkokkal. A szürke áttetsző vagy átláthatatlan levegő köhögésre ingerli az embereket, irritálja a nyálkahártyát, még a lakáson belül is csípi a szemet. A háztartásokban elterjedt levegőtisztító berendezések és a cserélhető szűrővel rendelkező arcmaszkok filterei rövid időn belül eltömődnek.

A kínai fővárost körülvevő térségben sem sokkal jobb a helyzet. Az északi Tiencsin városban, Hopej és Santung tartomány egyes részeiről ugyancsak sűrű szmogot jelentettek, s az előrejelzés szerint legalább három napig nem várható olyan légmozgás, amely elfújná a port. Csütörtökre hidegfrontot jósolnak, ami várhatóan enyhít a helyzeten. Az északi Sanhszi tartományban az elavult technológiákkal üzemelő gyárak termelését leállították, Hopejben néhány különösen szennyező acélgyárnak kellett a kibocsátást visszafognia. A tartomány székhelyén, a hírhedten rossz levegőjű Sicsiacsuangban a forgalomban lévő autók egyötödét leparancsolták az utakról, s ugyanezt tették Tiencsinben is vasárnap.
Tiencsinben hétfőn jelentették be, hogy 12 ezer elektromos meghajtású jármű forgalomba helyezéséről döntöttek, elsősorban a tömegközlekedésben és a logisztikai, szállítási ágazatban.  A környezetvédelmi tárca már közölte, hogy 12 ellenőrző csoportot küld szét abból a célból, hogy megvizsgálják a rendelkezések betartását. A "zöldkommandó" elsődleges feladata az északi régióban az acél-, a cement- és az építőipar üzemeinek, illetve a nagy építkezések ellenőrzése lesz.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek