A rovat kizárólagos támogatója

Manapság kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a saját testsúlyos edzés, mivel nem igényel semmiféle eszközt, ezért kivitelezése olcsó, egyszerű, de mégis hatékony. Azonban pozitív tulajdonságainak ellenére is kifejezetten nagy figyelmet kell fordítani a gyakorlatok végrehajtásának módjára, mivel egy helytelenül berögzült gyakorlattal több kárt tehetünk a testben, mint amennyi hasznot. Számos olyan ok létezik, amelynek hála a saját testsúlyos edzés kiváló edzésforma lehet a mindennapokban, a következőkben erről és ennek az edzéstípusnak az előnyeiről olvashatsz.

Miért kiváló a saját testsúlyos edzés?

Egyszerűségüknek és hatékonyságuknak hála hódítanak a saját testsúlyos gyakorlatok, melyekkel nem csak gyengeségedet győzheted le egy pillanat alatt, hanem szép, formás és izmos testalkatot is szerezhetsz. A tested a legjobb súlyzó a világon, amelyet bármikor és bárhol, szinte bármely helyzetben használhatsz. Érdemes nagyobb súlyokat is időnként mozgatnod annak érdekében, hogy erősebbé válj, azonban nem feltétlenül kell a terhelésnek külső forrásból származnia. 

A saját testsúlyos edzés mindig mobilan, kiegyensúlyozottan is tart. Amennyiben elégedettnek tartod magad jelenlegi formáddal és úgy érzed, hogy erős vagy, akkor minden esetben meg kell tudnod csinálni legalább 30 teljes fekvőtámaszt és 10 teljes húzódzkodást. Amennyiben nem megy, akkor érdemes saját testsúlyos edzést gyakorolnod. 

Miért lehet segítségedre a saját testsúlyos edzés?

Továbbá a saját testsúlyos edzés kiváló testzsírszázalék tesztelő. A testtömeg növekedésével a külső súlyok mozgatása is sokkal egyszerűbbé válik, azonban azt nem tükrözi, hogy pontosabban zsírból vagy izomból jön az erő, így hiába, hogy fel tudod emelni az adott súlyt, lehet, hogy túlsúllyal rendelkezel. Azonban a saját testsúlyos gyakorlatoknál a nagyobb tömeg csökkenteni fogja a teljesítményedet, mivel növekedik az ellenállás is. Egyszerűbben fogalmazva, abban az esetben, ha a testzsírszázalékod nagyobb, mint a maximális ismétlésszámod fekvőtámaszból, akkor a testtömegedhez mérten alacsony az erőszinted. 

A saját testsúlyos edzések, mint többek között a guggolás, kiváló mobilitást igényelnek a boka és a csípő szempontjából, összekapcsolva a nagyfokú érőt és ruganyosságot egyaránt. Mindemellett elmondható, hogy a gyakorlatok fejlesztik a koordinációt, mivel sokkal nagyobb koncentrációt és összeszedettséget igényel egy olyan feladat, amely során nincs semmilyen segítséged, csakis a saját testedre hagyatkozhatsz.

Amennyiben szeretnél még többet megtudni a saját testsúlyos edzések csínjáról-bínjáról, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol számos hasznos cikket és bejegyzést olvashatsz érdeklődésednek megfelelően.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás