A rovat kizárólagos támogatója

Hosszú hónapok aszályos időszaka után április második felére megérkezett az eső Magyarországon, ám a legnagyobb hazai tavak vízszintje így is alacsonyabb az ideálisnál – írja a Népszava.A Balaton vízszintje a Hydroinfo adatai alapján az elmúlt hetek esőzéseinek köszönhetően ugyan 104-105 centiméterre nőtt, ám tavaly ősszel 84-85 centit is mutatott a mérce, ami a téli vízszintnél 25-26, a nyárinál 35-36 centivel alacsonyabb – egyes vitorláskikötőket már nem tudtak használni a hajósok – írja a Népszava.  A Balaton vízháztartását az idén januártól mostanáig szélsőségesen vízhiányos állapot jellemezte – felelte a lap megkeresésére az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A TÓ VÍZFORGALMA, VAGYIS A CSAPADÉK, A HOZZÁFOLYÁS ÉS A PÁROLGÁS EGYÜTTESE A JANUÁR-MÁRCIUSI IDŐSZAKBAN 1921 ÓTA, VAGYIS AMIÓTA RENDELKEZÉSRE ÁLLNAK ELLENŐRZÖTT ADATOK, A LEGALACSONYABB ÉRTÉKET MUTATTA.

A Balaton vízgyűjtőjére hullott csapadék ebben az időszakban mindössze 47 százaléka volt az elmúlt 30 év átlagának, vagyis a megszokott mennyiségnek még a fele sem esett le. Az OVF közlése szerint a tó vízgyűjtőjére hullott csapadék már tavaly is 30 százalékkal elmaradt a sokéves átlagtól, emiatt már 2021-ben is kevesebb volt a természetes vízbevétele, mint a párolgás. Figyelmeztető jel, hogy míg 1921 és 1999 között nem akadt példa negatív vízháztartási helyzetre, addig az ezredforduló óta a tavaly immár a nyolcadik ilyen esztendő volt – emelte ki a főigazgatóság.

Az elmúlt hetekben ugyan a korábbinál kedvezőbben alakult a csapadékhelyzet, ám a hosszú ideje tartó és halmozódó csapadékhiány miatt a vízgyűjtő-terület erősen kiszáradt, így a lehulló kevés csapadék csak átnedvesíti a talaj felső rétegeit, s emiatt a tó szempontjából nem keletkezik érdemi hozzáfolyás.

A főigazgatóság szerint a jelenlegi, az aktuális nyári szabályozási szintnél mintegy 14 centivel alacsonyabb vízszint nem rendkívüli, de mindenképpen szélsőségesnek nevezhető, s a rendelkezésre álló hosszú távú meteorológiai és vízállás-előrejelzések azt mutatják, hogy a következő fél évben az átlagvízállás a szabályozási szint alatt marad.

A JELENLEGI ADATOK BIRTOKÁBAN ÚGY SZÁMOLUNK, HOGY AZ ÜDÜLÉSI SZEZON VÉGÉRE AKÁR 77 CENTIMÉTERRE IS CSÖKKENHET A VÍZSZINT – tette hozzá az OVF.

Az alacsony vízszint ugyanakkor Istvánovics Vera, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja, tudományos kutató szerint egyáltalán nem ördögtől való, sőt, kifejezetten hasznos a tó ökoszisztémája szempontjából. Más kérdés, hogy a tóhoz látogatók az elmúlt néhány évben hozzászoktak a magas vízszinthez, pedig olyan állapotok, mint az ezredforduló utáni években, az idén még egy igencsak forró nyár után sem tudnak kialakulni. A problémák úgy 50 centis vízállásnál kezdődhetnek, az ominózus 2002-es évben, amikor annyira kilátszott a balatonfenyvesi homokpad, hogy testületi ülést tartottak rajta, 28 centi volt a vízszint. Ennél most közel 80 centivel magasabb a tó – teszi hozzá a szakértő.

Őszig nem eresztik a Balatont a tervezett hajószállítás miatt
Mivel alacsony a Balaton vízállása, és kevesebb a csapadék az ilyenkor szokásosnál, várhatóan se a nyár előtt, sem alatta nem kerül sor a Sió-zsilip megnyitására a tervezett hajószállítás miatt – közölte Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek