A rovat kizárólagos támogatója

Danube Floodplain elnevezésű projekt indult idén nyáron, és a 30 hónapig tartó nemzetközi együttműködés résztvevői a Duna vízgyűjtő árvízvédelmének megújítását célozzák. A projekt keretében megrendezett első hivatalos találkozó Bukarestben zajlott az elmúlt héten.

A Danube Floodplain projekt célja az árvízkockázat csökkentése a Duna vízgyűjtőn lévő árterületek helyreállításának vizsgálatával. A projekt 18 résztvevővel és 4 stratégiai partnerrel a Duna Transznacionális Együttműködési Program keretén belül, az Interreg Europe támogatásával valósul meg. A partnerek a Duna vízgyűjtő területén osztozó országok – Ausztria, Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia -, amelyek mindegyike rendelkezik kisebb vagy nagyobb dunai vízgyűjtő területtel. A partnerséghez vízgazdálkodási és kutató intézmények, valamint civil és kormányközi szervezetek egyaránt csatlakoztak.

Magyarországról a projektben résztvevő partnerek a WWF Magyarország, a Szegedi Egyetem és a vízügyi szakágazat képviselőjeként a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG), valamint társult stratégiai partnerként az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A projekt fókuszában a vízgazdálkodás és az árvíz elleni védekezés hatékonyságának fejlesztése áll.

E fejlesztések a biológiai sokszínűségre is jótékony hatással lehetnek, ugyanis hozzájárulnak a vízi ökoszisztémák állapotának javításához. Ebből egyrészt a helyi lakosságnak is előnye származhat, másrészt pedig ez által csökkenthetők az emberi beavatkozások okozta negatív környezeti hatások. A projektben részt vevő Duna-menti országok az integrált vízgazdálkodás, a hagyományos és újszerű árvízvédekezési megoldások megfelelő kombinálása és a természetes vízmegtartás fejlesztése terén bővítik majd tudásukat. Az említett célok kivitelezésének megtervezésében és a megvalósítás előkészítésében minden partner részvétele és együttműködése kiemelkedően fontos.
A kezdő értekezleten a partnerek felvázolták tevékenységeik és munkatervük részleteit, továbbá megállapodtak a projekt első hat hónapjának munkálataiban. Ezenkívül egy tréninget is szerveztek azzal a céllal, hogy a partnerek megismerkedjenek az érintettek tájékoztatásának és bevonásának jelentőségével, továbbá egy ütemtervet is kidolgoztak az ő bevonásukra.

A Danube Floodplain projekt időtartama: 2018. június 1. – 2020. november 30. A projektre szánt támogatás összege 3,67 millió euró.    

 
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás