A rovat kizárólagos támogatója

Úgy tűnhet, hogy Nagy István miniszter különösen irritál engem, de koránt sincs így. Kifejezetten csodálom, hogy belefogyott a korábbi ruháiba, és azt gondolom, hogy akinek ilyen kemény akarata van az talán, mint miniszter is megállja majd a helyét. Erre viszont nem látok jeleket. Ő is egyike a Csülök szólamait visszahangzó pártkatonáknak, akik az egyébként általuk is megszavazott Európai Unió (fideszül Brüsszel) ’elhibázott szankciós’ politikájáról fecsegnek.

Közben persze Kievet drónokkal bombázzák az ’orosz barátaink’, ami a Fidesz-KDNP-nek alig tűnik fel. Putyinak (Nagy István agrárminiszernek)  is van főnöke Csányi Sándornak (multimilliárdos OTP tulaj, zöldbáró, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke, FIFA alelnök, NER kegyenc, stb.) hívják, aki éppen Mészáros úr barátjával – háborús helyzet ide vagy oda – utazott a katari VB döntőinek megtekintésére, ami nyilvánvalóan a magyar gazdaságért hozott önfeláldozó cselekedet. Ez által is épül a felcsúti fociparadicsom.

A kormányfő Csányi Sándor MLSZ-elnökkel, FIFA-alelnökkel volt Katarban | Fotó: MUSTAFA YALCIN | Forrás: Anadolu Agency via AFP
Orbán Viktor kormányfő Csányi Sándor MLSZ-elnökkel, FIFA-alelnökkel volt Katarban. Fotó: MUSTAFA YALCIN Anadolu Agency via AFP

Álmaimban Csülök sporiról is készül már a bronzszobor, ami leváltja az ‘elfelejtett spanyol Panchot’. A Fidesz-KDNP választói sereg tapsol (az országot kosztümös pálinkalovagok lehelete járja be), hiszen így a hadsereg repülőgépparkját most is eredményesen használtuk ki. Nagyjaink a katari dísztribün foteljeiben feszítettek közmegelégedésre és az ottani vezetőnél ebédeltek. A döntők megtekintése csak by the way funkcionális feladat volt. Társadalmi munkában végezték.

Nehéz a nagyvezetők dolga, minden megoldása rájuk vár, úgy értem, hogy a tanárok is kapjanak 10% fizetésemelést és a nyugdíjasok se boruljanak teljesen ki, az 50%-os élelmiszer-áremelkedéstől. Nem olyan régen Jakab István a Magyar Országgyűlés alelnöke. és Győrffy Balázs (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke) mezőgazdasági műmájerek azt harsogták van elégséges egészséges, magyar élelmiszer, csak semmi spájzolás. Most hallgatnak. Putyi a dermesztő élelmiszeráremelés mellé még a gazdák további támogatását várja el. Kihez megy az 50%-os áremelkedés haszna? Nem a gazdákhoz?
*
Agrárminisztérium: csak a pontos számok ismeretében határozhatnak a tagállamok a növényvédőszer-használatról

„Magyarország egyetért azzal, hogy csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát, azonban a fogyasztóknak joguk van tudni, hogy emiatt mennyivel kell majd többet fizetniük az élelmiszerekért – jelentette ki keddi közleményében Nagy István agrárminiszter.”

– Hazánkban még nem is csökkentették a növényvédőszer-felhasználást és az élelmiszerárak már a menyekben vannak. Nem teljesítettük ezt máris túl? Nem vagyunk ezen a területen európai elsők? Nem nálunk a leggyöngébb a vásárlóerő Bulgária után? Nem nálunk romlik leggyorsabban a lakossági betétek valóságos értéke, amit Matolcsy megmozgatna? Nem tartozni jó manapság nálunk és nem megtakarítani?

„A tárcavezető elmondta, nem hozható felelős döntés, amíg nem ismert, hogy a bizottság javaslata következtében mennyivel csökken az Európai Unió mezőgazdasági termelése, mennyivel emelkednek az élelmiszerárak és mennyivel nő az importkitettség. A javaslat következményeit bemutatni hivatott hatástanulmány ugyanis nem tartalmazza számszerűen a várható gazdasági hatásokat – hangsúlyozta a miniszter a közleményben.”

– Érteni vélem, de ennek a tanulmánynak az elkészítése hazánkra vonatkoztatva nem Nagy István miniszter feladata lenne? Brüsszelből várja az adatokat arról, hogy a magyar élelmiszerárak miként alakulnak majd? Hiszen ezt még itt sem sikerült eddig megjósolni a a Magosz/NAK/Nébih mágikus háromszögben. Nagy István is buzgón brüsszelezik, ha mikrofont dugnak az orra alá. Mit old meg egyáltalán?

„Ahhoz, hogy érdemi vitát lehessen folytatni a javaslatról, elengedhetetlen, hogy a bizottság elkészítsen egy előzetes kalkulációt a termelés várható csökkenéséről, az élelmiszerárak és az importkitettség növekedéséről, mely utóbbi ráadásul rendkívül komoly és megjósolhatatlan élelmiszer-biztonsági kockázatot is jelent – tette hozzá Nagy István.”

– Nyilvánvaló, hogy a miniszternek fogalma sincs arról, hogy a RASFF intézménye évtizedek óta őrködik az import-élelmiszereink minősége fölött. Vagyis tájékozatlanságával álhírt kreál és az importtal szembeni előítéletet növeli. Miért is, ha szerinte elégséges magyar élelmiszer terem meg hazákban. Mi a lényegi mondanivalója, ami így összességében több mint konfúzus?

„Ezért a tagállamok többsége tanácsi határozatban kérte az Európai Bizottságot, hogy egészítse ki a növényvédő szerek csökkentésére vonatkozó javaslatához kapcsolódó hatástanulmányt – húzta alá a miniszter.”

– Természetesen lehet ezt játékot a Bayer és társai szája íze szerint húzni és vonni. Csak kevesebb növényvédő szert ne használjunk. Abba belerokkan a drága multi.

„Nagy István rámutatott, hogy az Európai Bizottság júniusban megjelent javaslatában fűnyíróelvszerű, minden tagállamra vonatkozó 50 százalékos növényvédőszer-csökkentést javasolt anélkül, hogy figyelembe vette volna az egyes tagállamok eltérő kiindulási pontjait és eddig elért eredményeit. Megkerülhetetlen szempontnak nevezte a miniszter, hogy egy tagállamnak az uniós átlag alatti növényvédőszer-használatot kell felére csökkentenie, vagy az átlagot akár többszörösen meghaladót.”

– Ez történetesen védhető magyar álláspont, hiszen a lemaradókat kedvezményezné. Például az agrárpolitikában kimagasló érdekvédelmű Hollandiát és Belgiumot.

„Hozzátette, szintén problémás a tervezet abból a szempontból, hogy teljes mértékben kitiltaná a növényvédőszer-használatot a nitrát-érzékeny területeket is magába foglaló, úgynevezett érzékeny (sic!) területekről. Ez az EU (sic!) megművelt mezőgazdasági területének csaknem 80 százalékát teszi ki. Egy ilyen döntés komoly csökkenést eredményezne a terméshozamokban, ami a jelenlegi, az élelmezésbiztonságot is veszélyeztető háborús helyzetben vállalhatatlan kockázat – hangsúlyozta a miniszter.”

– Putyinak eddig a magyar mezőgazdaság irányítása sem ment, s most rögtön az Európai Unió élére pattanna? Hogyan áll ez a szám Magyarország viszonylatában, mert Nagy István egykori polgármesterre mintha ez lenne bízva?

„Kifejtette, a növényvédőszer-használat csökkentése össztársadalmi érdek, olyan megállapodásra van szükség, amely megtalálja a kényes egyensúlyt az egészségügyi, a környezet- és klímavédelmi, valamint a versenyképességi és gazdasági szempontok között.”

– Nagy István szerintem semmit nem kíván tenni a növényvédőszer-csökkentéséért, csak szokásához híven politikusként kevés koherenciával picsog. Most úgy tűnik, hogy a hazai mezőgazdaság a legnagyobb eddigi támogatásért a legdrágább élelmiszert állítja elő a számunkra és szó sincs a növényvédő szerek mennyiségének csökkentéséről. Ezt nevezem kitűnő miniszteri munkának. Nem lehetne őt innen kiemelni és elvinni Brüsszelbe? Ja, hogy ott eszperantóul nem beszélnek? Na, de ő igen?

Béla Darvas

Nyitókép: Csányi Sándor (balra) és Nagy István. forrás: Darvas Béla FB

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás