A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Putyin cár elnök  félig már megszállta Ukrajnát, ami több területen is változást hoz a világban. Pár napja már kiderült, hogy hiányozni fog a palládium és a neon, ami a félvezető gyártásban fontos. A covid eddig is felgörgette a chiphiányt. A palládium világpiac harmadát az oroszok adják, ára a napokban 7 %-kal nőtt. A legnagyobb neongáz termelő Ukrajna. A koronavírus-járvány kitörése óta világszerte kialakult és azóta görgetett chiphiányt tovább ronthatja Ukrajna orosz megszállása. Az iparágat elemző cég munkatársai arra hívták fel a figyelmet, hogy Ukrajna szállította az amerikai félvezetőiparban használatos lézerekhez szükséges neongáz 90 százalékát.

Nem fog normalizálódni a kínálat.

Az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Gina Raimondo nemrég még örömének adott hangot, hogy a nagy cégek, mint az Intel, a Ford vagy a GM, kreatívan oldják meg az ellátási problémákat. A Fehér Ház ugyanis már korábban figyelmeztette a különböző szereplőket a háborús fenyegetésre, és hogy gondok léphetnek fel az Oroszország elleni gazdasági szankciók miatt. A félvezetőgyártók, amennyire lehetett, készletek felhalmozásával igyekeztek elébe menni a helyzetnek.

Orosz megszállás – ukrajnai harcok kép: Sergei Supinsky AFP

Jelenleg a chipgyártó üzemek 90 százalékos kihasználtság felett pörögnek, miközben a kereslet megállás nélkül növekszik. Újabb gyárak üzembe helyezését már bizonyosan hátráltatná az ukrán neon hiánya, ezért az Európában kialakult háborús helyzet miatt elhúzódhat vagy elmaradhat az ellátás normalizálódása a gépjárművek, az orvosi eszközök, a képérzékelők területén.

A neon jellemzően az acélgyártás mellékterméke, amelyet egy erre szakosodott ukrán cég nagyrészt Oroszországból szerez be, mielőtt tisztított állapotban értékesítene. Legutóbb az ukrán polgárháború kezdetén, 2014-ben merültek fel ellátási problémák, akkor hatszorosára nőtt a neon világpiaci ára.

A másik fontos alapanyag a palládium, amelynek termelésében Dél-Afrika mellett Oroszország a másik fő szereplő, mintegy 33 százalékos részesedéssel. A ritkafém nemcsak a chipgyártásnak, de az autók katalizátorainak is az egyik fontos alapanyaga.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás