Hirdetés
greenfo/MTI

Ártana a magyar gazdaságnak, ha az ország visszautasítaná az együttműködést a Roszatom állami atomcéggel – közölte Vlagyimir Putyin elnök.

Moszkva jó feltételeket és fejlett technológiát kínál, így ha Magyarországot arra kényszerítik, hogy elutasítsa az együttműködést, ami előfordulhat, az ártana a magyar nemzeti érdekeknek – mondta Vlagyimir Putyin a TASZSZ hírügynökség szerint a Roszatom vezetőjével, Szergej Kirijenkóval ma tartott találkozóján.

A Roszatom feje kiállt a magyar kormány mellett, és azt mondta, a budapesti kabinet határozottan ragaszkodik a szerződések teljesítéséhez. Kirijenko hozzátette, hogy a Magyarországgal történő együttműködésben tapasztalt problémákat "nyilvánvalóan nyomásgyakorlás okozta", felidézte például a Financial Times később cáfolt cikkét, miszerint az EU elutasította a magyar kérést.

 

Vladimir Putin and Rosatom chief Sergey Kiriyenko

 Vlagyimir Putyin és Szergej Kirijenkó  Kép: Alexey Nikolsky/Russian president’s press service/TASS

Magyarország és Oroszország tavaly januárban kötött államközi megállapodást, amelynek keretében két új blokkal bővítik a paksi atomerőművet. A beruházás becsült költsége 12,5 milliárd euró, ebből 10 milliárd eurót Oroszország biztosít 30 éves futamidejű államközi hitellel.  Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. és a Roszatom leányvállalata, a Nyizsnyij Novgorod-i Atomenergetikai Tervező Iroda (NYIAEP) tavaly decemberben írta alá a három megvalósítási szerződést: az egyik az erőmű tervezésére és építésére vonatkozó feltételeket, a másik a jövőbeni működtetés és karbantartás feltételeit rögzíti, a harmadik pedig az üzemanyag-ellátást és a kiégett üzemanyag kezelését határozza meg.
A Financial Times című brit üzleti lap márciusban azt írta, hogy leállította az Európai Unió a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodás végrehajtását, miután az Euratom ügynökség nem járult hozzá ahhoz, hogy az épülő reaktorokba kizárólag Oroszországból érkezzen fűtőanyag.  Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter április 20-án közölte, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti nukleárisfűtőanyag-szállítási szerződést. A program nincs késésben, 2018-ban az építkezés fizikailag is megkezdődhet.

A Financial Times cikkére utalva Kirijenko is megjegyezte, hogy volt politikai nyomásgyakorlás a magyar kormányra.
"De meg kell hagyni, a magyar kormány nagyon keményen kitartott a megállapodás megvalósítása mellett" – fogalmazott a Roszatom vezetője. Hozzátette: a magyar kormány megerősítette, hogy "minden egyeztetve van, minden úgy van, ahogy megbeszéltük, (…) a megállapodás életbe lép".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás