A rovat kizárólagos támogatója
Bencsik Márta greenfo

Nagy tiltakozást váltott ki egy új orosz törvény, ami engedélyezi a Bajkál-tó partjának közelében az erdőirtást és az építkezést. A környezetvédők szerint ez veszélyezteti a természetvédelmi területeket.

A Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, amely a Föld édesvízkészletének egyötödét adja. A tó körül őserdők terülnek el, a vidék 1200 állat- és 600 növényfajnak az élőhelye. A tavat már eddig is súlyosan terhelte az ipari szennyezés, a bányászat és a mezőgazdasági vízkivétel. Korábban kínaiak akartak vízpalackozó üzemet létesíteni a tó partjára, de az ezt ellenző helyi lakosok sikeresen lobbiztak a hatóságoknál, és tavaly leállították a projektet.

Most egy új jogszabály váltotta ki a tiltakozást, amit Putyin elnök a múlt héten írt alá. Ez ténylegesen engedélyezné 2024-ig a Bajkál-menti különösen védett természetvédelmi területeken az erdőirtást a közlekedési infrastruktúra építése vagy korszerűsítése érdekében.

Az új rendelkezés felfüggeszti az eddig kötelező környezeti hatásvizsgálat lefolytatását is a közlekedés modernizálási beruházás érdekében.

A környezetvédők figyelmeztetnek arra, hogy a környezeti hatásvizsgálat felfüggesztése különösen veszélyes precedenst teremt a jövőre nézve, mert rongálja a tó körüli környezetileg érzékeny területeknek a védelmét. És ez nem csak a Bajkálra lesz hatással, hanem az összes védett területre és nemzeti parkra az egész országban, nyilatkozta Mihail Krejndlin, a Greenpeace oroszországi védett területekért felelős igazgatója a The Moscow Timesnak. A szabályozás ellentétes a Bajkál-tó UNESCO világörökségi státusával is, és a végeredmény az is lehet, hogy a Bajkált áthelyezik a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára.

A közösségi média használók a #SaveBaikal hashtag-gel fejezték ki tiltakozásukat a törvény ellen.

Az állami  orosz vasúttársaság korábban azt közölte, hogy nincs tervben a Bajkál-tó partja mentén új vasútvonal építése. Azt is állították, hogy a jogszabály csak akkor engedi a műszaki létesítmények érdekében egy 10-15 méter széles erdősáv kiirtását, ha nincs más alternatíva.
Bencsik Márta greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek