A rovat kizárólagos támogatója

Zsúfolásig megtelt tegnap este az egyik csillaghegyi magániskola aulája, ahol a természetes Római-part megmaradásáért küzdő civil csoportok szervezésében, Fórum a Rómaiért címmel tartottak rendezvényt, ahova a Fidesz jelöltjei nem jöttek el. A mintegy 120 fős teremből kiszoruló érdeklődők padokon állva próbáltak belesni és követni a beszélgetést.

Az esemény fókuszában a helyi lakosok érdekeinek képviselete és a Római-part jövője állt. A szervezők ennek szellemében meghívták a két érintett választókörzetben (Budapest 4. ill. 10.) induló összes párt képviselőjelöltjét. Kérdésük arra irányult, hogy a képviselőjelöltek hogyan képzelik el a Római-part jövőjét, parlamentbe kerülésük esetén mit tennének a Római-partért?

A fórumra a kormánypárti képviselők kivételével az összes párt delegált legalább egy jelöltet, vagy helyettes képviselőt. A Fidesz képviselőjelöltjei, Varga Mihály és Menczer Erzsébet, többszöri írásos, telefonos és személyes megkeresés után, egyéb elfoglaltságaikra hivatkozva levélben mondták le részvételüket.
Bár a civilek az írásbeli válasz lehetőségét is felajánlották, a kormánypárt képviselőjelöltjei ezzel sem kívántak élni. Az eseményen részt vett: Ábrahám Júlia (LMP), Benedek Márton (Momentum), Donáth Anna (Momentum), Kovács Tamás (Jobbik), Mihalik Zoltán (Együtt), Nidermüller Péter (DK) képviseletében Miyazaki Jun kampányfőnök , Pataki Márton (Együtt), Szabó Tímea (Párbeszéd-MSZP), Zsiga-Kárpát Dániel (Jobbik).

A képviselőjelöltek 4-4 percben fejthették ki álláspontjukat a témával kapcsolatban, majd lakossági kérdések következtek. A beszélgetés résztvevői közt más ügyekben igen ritkán tapasztalható egyetértés jött létre. Mindannyian azt hangsúlyozták, hogy a part vonalára tervezett mobil árvízvédelmi fal kockázatos, természetkárosító és aránytalanul drága. Az öblözet árvízvédelmét meg kell oldani, de az elsőrendű árvízvédelmi vonalnak továbbra is a Nánási-Királyok útján kell lennie. A képviselőjelöltek egyetértettek abban is, hogy a hullámtérben jogosan élő néhány család árvízvédelmét meg kell oldani, de ezt le kell választani az ingatlanfejlesztők, vállalkozók és haszonszerzők ügyéről.

Az eseményről további képek itt >>>

Konszenzus volt abban is, hogy a Római-part jelenlegi állapota tarthatatlan, felújításra, egyben a rekreációs jelleg megtartására és megerősítésére van szükség. A képviselők a lakosság bevonásával, közösségi tervezéssel határoznák meg a Római-part jövőjét. A hullámtér beépítésével kapcsolatban többen is megemlítették, hogy a korrupciógyanús helyzetet ki kell vizsgálni és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az üdülőknek álcázott lakóparkok építése a hullámtérben a jövőben ne folytatódhasson.

A vitában szót kaptak a part menti gátat támogató Egyesület a Római-partért képviselői is, akik rabruhában jelentek meg a rendezvényen, utalva ezzel állandó érvükre, mely szerint a Nánási úton építendő gát gettóba zárja a parton élőket. A közönség soraiban egy idősebb úr félhangosan meg is jegyezte, hogy “a szállodás megelőlegezte magának a börtönt”. Az egyesület egyik képviselője az aznap megjelent sajtóközleményük hangvételét folytatva szólította meg Szabó Tímeát, aki válaszában nem mulasztotta el megjegyezni, hogy egy zsidózó egyesülettől minimum furcsa, ha gettóépítéssel vádol másokat. Mihalik Zoltán válaszában azt emelte ki, hogy az Egyesület a Római Partért elzárta magától a méltányos megoldás lehetőségét azzal, hogy nem választja szét a lakosság és a haszonlesők képviseletét.

A képviselőjelölt ezután a Hydroinfo adataira hivatkozva arra figyelmeztetett: nem kizárható, hogy idén tavasszal nagy árvíz érkezik. Ezzel kapcsolatban előre felhívta a figyelmet arra, hogy a főváros várhatóan a civilekre és az ellenzéki pártokra fogja majd a felelősséget hárítani. Arról fog szólni a kommunikáció, hogy az ellenzők miatt nem sikerült megoldani az öblözet árvízvédelmét, miközben a városvezetés az, aki a parti gát erőltetésével tízmilliókat elköltve sem talált eddig biztonságos megoldást a helyzetre. “Nem gátellenesek vagyunk, hanem parti mobilgát ellenesek” – mondta.

A mindvégig kulturált hangnemben folyó rendezvény végén a civilek egyik képviselője párbeszédre hívta a hullámtérben jogszerűen élő lakókat, hogy közösen gondolkodjanak tovább és találjanak mindenki számára jó megoldást. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás