A rovat kizárólagos támogatója

Állami projekt lett a Békési-medence kutatása, de annyira, hogy jövő januárban már meg is indítanák a gázkitermelést. Gáz van Nyékpusztán! – Avagy nem tudja az egyik balkéz, mit csinál a másik.

Palkovics László augusztusban állami projektté emelte a Békés megyei palagázkutatásokat. Az úgynevezett Corvinus projekt helyszínén 3000–4500 méterig kell lefúrni a gázig, és nagy a melléfogás esélye: akár 80 százalékban is lukra lehet futni.

Könnyített a pálya abban az értelemben, hogy az amerikai Hungarian Horizon Energy Ltd. (HHE) 2012-ben szerezte be a megfelelő koncessziót, idén tavaszra pedig már ígéretes eredményekre jutottak, kutatásaiknak köszönhetően csökkent a kudarc esélye. Úgy tudni, egy 4300 méter mély kutat már fúrtak is. Jövő januárban elvileg a termelés is megindulhat.

A magyar állam és az amerikai cég közös vállalata a Corvinus Energy Kft., melynek feltételezhetően az előbbi adta a 4,2 milliárd forintos saját tőkét. Ez a pénz viszont legfeljebb egy kútra elég, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület becslése szerint 3–5 milliárd forint szükséges egy kiképzett, rétegrepesztett, termelésre alkalmas kút létesítéséhez, ami a jelenlegi energiapiaci árakat figyelembe véve leghamarabb három év alatt térülhet meg.

Hat éven át évi 10-15 hasonlót kell létesíteni ahhoz, hogy a tervezett 500 millió köbméteres éves termelés megvalósulhasson, a kezdeti beruházás tehát legalább 50 milliárd forintra rúghat. Teljes cikket elolvashatják a ma megjelenő HVG-ben, illetve a hvg360-on.


E témában írt  Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke egy Facebook-posztotGáz van Nyékpusztán! – Avagy nem tudja az egyik balkéz, mit csinál a másik.

“Tisztázzuk az elején: a palagáz-kitermelés rendkívüli egészségügyi kockázattal és környezetterheléssel jár. Az aszályos Alföldön akarnak gázkutanként százmillió literes nagyságrendben vizet felhasználva, rétegrepesztéses eljárással gázt bányászni, hozzáadva kb. egy tonnányi rákkeltő vegyi anyagot, amely a talajvízbe is átszivároghat és a légkörbe is bekerül. Mindeközben több klímagyilkos üvegházgáz szabadul fel, mint ha szenet bányásznánk és égetnénk. Bónuszként a hidraulikus rétegrepesztéses bányászat durva hanghatásokkal jár, és időnként földrengést is okozhat.
Nem csoda, hogy számos európai országban (Németország, Franciaország, Egyesült Királyság stb.) egyszerűen betiltották. Zöld pártként a Párbeszéd is ezt látja kívánatosnak.

A Fidesz-kormány azonban más állásponton van, és – ahogy megszokhattuk – a békési palagáz-kitermelés ügyében is össze-vissza kommunikál. Egyszerre tettem fel kérdést az illetékes minisztériumnak és adtam be adatigénylést a megyei kormányhivatalhoz, a válaszok pedig homlokegyenest ellentmondanak egymásnak.

“Valóban megkezdődik még az idei évben a nyékpusztai gázmezőn a földgáz kitermelése?” címmel írásbeli kérdést tettem fel Koncz Zsófiának, a Technológiai és Ipari Minisztérium (32 éves, és “a bányászat három évtizedes támogatásáért” nemrég méltó elismerésben részesült) államtitkárának. Mint a válaszból kiderül, a “Corvinus projekt” kiemelt beruházás lett, ennek köszönhetően „az első, már lefúrt kút 2023 elején termelésbe állhat”. Koncz Zsófia válasza>>>

Ugyanakkor a Békés Megyei Kormányhivatal a vonatkozó adatigénylésem, vagyis a szénhidrogén-kitermelési projekt (a nyékpusztai gázmező) engedélyeztetéséhez kapcsolódó dokumentáció (külön nevesítve egyebek közt a környezeti hatásvizsgálati dokumentumokat) kikérése nyomán arról „tájékoztatott” (illetve azt küldte válaszként “Tordai Béla részére” ), hogy bár a beruházás valóban kiemelt, az azzal kapcsolatos dokumentumok eddig „nem kerültek benyújtásra”, azokkal összefüggésben eljárás nem indult, így az adatigénylés nem teljesíthető. A Békés Megyei Kormányhivatal válasza >>>

Most vagy az van, hogy a minisztériumban és/vagy a kormányhivatalban olyan fogalmatlan idióták dolgoznak, akiknek lövésük sincs, mi zajlik az államigazgatásban és az országban, vagy pedig az, hogy az állami MVM részvételével létrehozott vegyesvállalat az ipari tárca bábáskodása mellett az összes releváns jogszabályt megszegve, a környezetvédelmi hatóságot (az Orbán-rezsimben: a megyei kormányhivatalt) kikerülve kezdett gázkutak fúrásához.
Előzetes környezeti hatásvizsgálat nélkül ugyanis ilyesmi Magyarországon nem történhet anélkül, hogy az érintettek állás- és szabadságvesztést kockáztatnának környezet- és természetkárosítás bűntette miatt.
Elméletileg persze létezik egy harmadik lehetőség is, hogy a minisztériumban és/vagy a kormányhivatalban valaki egyszerűen hazudik, erre azonban Európa “legkeresztényibb” kormányának tizenharmadik évében gondolni sem merek. Szóval vagy fogalmatlan idióták, vagy bűnözők, ebből kell választani.

DOKUMENTUMOK:

Az adatigénylés szövege: https://kimittud.hu/request/a_corvinus_szenhidrogen_kitermel
Tordai Bence írásbeli kérdése>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás